Arkitekturen der helbreder
Region Hovedstaden udskriver arkitektkonkurrence om nyt byggeri på Glostrup Hospital
Med den tanke udskriver Glostrup Hospital, Region Hovedstaden nu en ambitiøs arkitektkonkurrence om et helt nyt neurorehabiliteringshus og haveanlæg, der skal danne rammen for det bedste rehabiliteringsforløb for mennesker, der har pådraget sig skader i hjernen eller på rygmarven.
- Neurorehabiliteringshuset skal være et rehabiliteringshus på internationalt niveau ved at markere sig som behandlingscenter med fokus på brug af nyeste teknologier, behandlingsmetoder og innovation på rehabiliteringsområdet. Samtidig skal det være et sted, hvor den enkelte patient føler sig godt behandlet på alle planer, og hvor hver eneste ansat glæder sig til at gå på arbejde, siger Glostrups hospitalsdirektør, Klaus Lunding.
Genfinde livet
Det nye byggeri på cirka 21.000 kvm kommer til at indeholde i alt 103 sengestuer til rehabilitering af patienter med svære hjerneskader, traumatiske hjerneskader og/eller rygmarvsskader. Derudover skal huset indeholde en række træningsfaciliteter og multifunktionel træningshal samt ambulatorier og forskningsområder.
En central idé med det nye rehabiliteringshus er at hjælpe patienten til at genfinde sit liv og opnå den højest mulige livskvalitet. Neurorehabiliteringshuset skal derfor udgøre rammerne for et patientforløb, hvor individets integritet og behov for privathed respekteres.
Forskningen peger på, at de fysiske omgivelser har stor betydning for helbredelsen. Det stiller krav til de arkitekter og ingeniører, der deltager i konkurrencen: Huset og den dertil hørende have skal nemlig byde på rumlige oplevelser, hvor dagslys, naturen, farverne og materialerne understøtter rekreationen og glæden ved opholdet. Patienternes individuelle behov skal i videst muligt omfang imødekommes. Det gælder for eksempel behovet for privatliv eller samvær, indsigt og udsigt, ro og aktivitet.
Det nye rehabiliteringshus skal også danne rammen om den gode arbejdsplads for forskellige faggrupper.
Opgaven omfatter totalrådgivning inden for arkitekt-, landskabsarkitekt- og ingeniørydelser i alle byggeriets faser i forbindelse med blandt andet programmering, projektering, projekteringsledelse og fagtilsyn.
Konkurrencen gennemføres som en to-faset konkurrencemodel. Der prækvalificeres syv konkurrencedeltagere i fase 1, og der udpeges en til tre vindere, som inviteres til at deltage i et efterfølgende forhandlingsforløb i fase 2.
Fase 2 gennemføres som udbud med forhandling uden forudgående offentliggørelse af en bekendtgørelse, og vinderen kan så udpeges i slutningen af 2013.
Region Hovedstaden har bevilget i alt 571 mio. kroner til projektet.