23948sdkhjf

Minister præciserer regler for tilsyn

Fotos og videooptagelser fra tredjepersoner dur ikke som et tilstrækkeligt sikkert bevis for, at der er begået en overtrædelse af arbejdsmiljøloven
Arbejdstilsynet vurderer alle henvendelser med henblik på, om der skal gennemføres et akut tilsyn.

Det slår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu fast.

Som Licitationen – Byggeriets Dagblad tidligere har omtalt, afviser Arbejdstilsynet i Sønderjylland at anvende foto- og videooptagelser som bevismateriale, medmindre det er tilsynet selv, der har optaget materialet.

I en kommentar til en henvendelse fra Rejsearbejdere.dk om en konkret sag, hvor man i øvrigt i første omgang heller ikke kunne få Arbejdstilsynet til at rykke ud i weekenden, siger Mette Frederiksen, at det "naturligvis er centralt, at borgere og virksomheder kan få fat i Arbejdstilsynet uden for normal arbejdstid, hvis der er sket en alvorlig overtrædelse af reglerne eller en alvorlig ulykke".

Akut eller ej

- Arbejdstilsynet kan kontaktes uden for normal arbejdstid i tilfælde af akutte og alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven eller alvorlige arbejdsulykker. Arbejdstilsynet vurderer alle henvendelser med henblik på, om der skal gennemføres et akut tilsyn. Dette er Arbejdstilsynets praksis og er nu blevet præciseret på Arbejdstilsynets hjemmeside og Arbejdstilsynets telefonsluse for at undgå lignende misforståelser, oplyser beskæftigelsesministeren.

Samtidig understreger hun, at det er myndighedernes opgave at påse, at en sag er tilstrækkelig oplyst, inden myndigheden træffer afgørelse i en sag.

Særlig vægt

Hun peger også på, at når Arbejdstilsynet træffer afgørelse efter arbejdsmiljølovgivningen, sker det primært på baggrund af Arbejdstilsynets egne konstateringer og de informationer, som Arbejdstilsynet får oplyst.

- Arbejdstilsynet lægger også særlig vægt på andre myndigheders oplysninger, eksempelvis tekniske tegninger og rapporter. Arbejdstilsynet vil normalt ikke kunne træffe en afgørelse om overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen på grundlag af fotos eller videooptagelser foretaget af tredjepersoner. Det skyldes, at Arbejdstilsynet i sådanne situationer ikke vil have kendskab til de omstændigheder, hvorunder optagelserne er sket, samt om der efterfølgende skulle være foretaget en redigering af optagelserne, oplyser Mette Frederiksen.

Hun slår altså fast, at fotos og videooptagelser fra tredjepersoner normalt ikke vil udgøre et tilstrækkeligt sikkert bevis for, at der er begået en overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

Fotos og videooptagelser fra offentlige myndigheder tillægges dog større vægt:

- Optagelser fra tredjepersoner vil dog indgå i Arbejdstilsynets vurdering af, om der er behov for, at Arbejdstilsynet straks aflægger besøg på arbejdsstedet med henblik på en nærmere undersøgelse af arbejdet. Henvendelsen vil blive betragtet som en arbejdsmiljøklage og vil indgå i Arbejdstilsynets prioritering af, om virksomheden skal besøges, slutter ministeren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11