23948sdkhjf

EU må holde igen

Hvis nogen gik rundt i den vildfarelse, at Helle Thorning-Schmidt er parat til at sige "ja og Amen" til alt, hvad der kommer fra Bruxelles, så har hun nu revet dem ud af vildfarelsen med truslen om at nedlægge veto mod EU’s kommende budget. Statsministeren kræver simpelthen, at Danmark opnår den rabat på en milliard kroner af EU-kontingentet, som regeringen har indregnet i sine økonomiske mål, og dermed slutter hun sig til kredsen af politikere, der opfordrer EU til at få bedre styr på pengene.

I det hele taget er flere lande på vej med krav om rabatter. I forvejen slipper England og Sverige billigere end andre, og senest har EU-Parlamentet forlangt stigninger i EU’s budget, samtidig med at medlemslandene kæmper for at holde den økonomiske næse oven vande med besparelser på de nationale budgetter. Det er på tide, at EU-systemet erkender, at det er medlemslandenes skatteydere, der finansierer gildet. Derfor er det også et ganske rimeligt krav, at EU ligesom medlemslandene må holde igen i en økonomisk krisetid. Alt andet er uanstændigt.

Og der burde være muligheder nok for at finde de nødvendige budgetbesparelser. Gang på gang afsløres milliardsvindel med EU-bevillinger, og så er der jo lige det tåbelige flytteri mellem Strasbourg og Bruxelles, der koster op mod et par milliarder kroner årligt.

Der er stigende skepsis i de europæiske befolkninger i forhold til EU-projektet, og det bør give stof til eftertanke i Bruxelles, at det endnu ikke efter 40 års dansk medlemskab er lykkedes at skabe en mere positiv stemning i forhold til EU.

EU er og bliver en god idé, både hvad angår at holde fred mellem de europæiske nationer og skabe frihandel. Problemerne opstår, når bureaukraterne i Bruxelles får stormagtsdrømme og vil lave EU om til en forbundsstat, som ikke mindst tyskerne nu arbejder på.

En sådan forbundsstat kræver langt større central indflydelse på de enkelte landes økonomier, og det kan måske på længere sigt være meget godt. Men i første omgang må EU vise, at man med respekt for skatteyderne kan holde styr på de økonomiske midler, der i dag tildeles systemet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079