Skattereformen har negative effekter
Nogle elementer betyder mindre arbejdsudbud og lavere mobilitet på arbejdsmarkedet
Det fremgår af en række svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til Anders Samuelsen fra Liberal Alliance.
- En ophævelse af de særligt gunstige beskatningsregler for lønindkomst erhvervet i udlandet vurderes på sigt at have mindre negative strukturvirkninger, såfremt de berørte personer udtræder af deres skattepligt og udflytter helt. Konkret vurderes det med betydelig usikkerhed, at arbejdsudbuddet kan blive reduceret med cirka 100 personer. Det skal ses i sammenhæng med de øvrige tiltag i skatteaftalen, der samlet indebærer, at arbejdsudbuddet varigt øges med ca. 15.800 personer, oplyser finansministeren.
Påvirker mobiliteten
Han erkender samtidig, at nedsættelsen af loftet over rejsefradrag "i et vist omfang vil påvirke mobiliteten på arbejdsmarkedet":
- Det skyldes, at nedsættelsen gør det mindre økonomisk attraktivt at arbejde midlertidigt langt fra bopælen i længere perioder. Dermed vil nedsættelsen også gøre det mindre attraktivt for lavtlønnet arbejdskraft med bopæl i udlandet at tage arbejde i Danmark. Det vurderes i den forbindelse, at nedsættelsen af loftet relativt set vil have større effekt på mobiliteten for arbejdskraft med bopæl i udlandet end på den indenlandske bosiddende arbejdskraft. Det er beregningsteknisk forudsat, at arbejdsudbudsvirkningen er nul, oplyser finansministeren.
Indirekte tilskud
Direkte adspurgt, hvilke brancher der vil blive særligt påvirket af beskatningen af fuldt skattepligtiges udenlandske lønindkomst, oplyser ministeren, at de nugældende regler virker som et indirekte tilskud til virksomheder eller institutioner, der udsender medarbejdere, og hvor medarbejderne fortsat vælger at være fuldt skattepligtige i Danmark.
Forslaget medfører, at lønmodtagere, der berøres af skærpelsen, isoleret set vil opleve en forhøjelse af deres skattebetaling.
- I det omfang det i dag er virksomheder eller institutioner, der har fordel af tilskuddet ved at lønomkostninger er lavere, vil medarbejderne formodentlig blive kompenseret for skærpelsen. Det vil øge virksomheder og institutioners lønomkostninger. I dette tilfælde vil det særligt være virksomheder og institutioner med mange udsendte medarbejdere, som eksempelvis universiteter og rådgivende konsulenter, der må forventes at blive berørt af skærpelsen, oplyser ministeren.