23948sdkhjf

Samarbejde øger produktiviteten

Samarbejdsprojekt giver øget produktivitet, højere løn, bedre bundlinje og mere tilfredse medarbejdere
Stærkt forkortet byggetid, reduceret materialespild, højere løn og øget trivsel.

Selv om det måske lyder for godt til at være sandt, så er det ikke desto mindre de målbare resultater af et projekt, som NCC Construction har gennemført på to københavnske byggepladser med støtte fra Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond.

Bedre samarbejde, udvikling af bedre arbejdsprocesser og massiv medarbejderinddragelse er nogle af nøgleordene bag succesen, fremgår det af den netop færdiggjorte rapport om projektet kaldet Tillidsbaseret Lean.

- Det er virkelig noget, der har rykket. Det er kommet for at blive. Gevinsterne er simpelthen så store, at det vil være dumt at lade være, siger formand Ole Worm, der var med gennem hele projektet på den ene af de to byggepladser, Havnevigen på Islands Brygge.

- Man skal gøre sig klart, at det tager tid. Tid til forberedelse, fordi alle skal introduceres, og tid undervejs til inddragelse af folkene, men tiden kommer så rigeligt tilbage, siger han.

Nu er han formand for et sjak på godt 25 betonfolk, der arbejder på Carlsberg Byen, hvor Tillidsbaseret Lean også anvendes som ledelses- og samarbejdskoncept, hvor de timelønnede inddrages i planlægnings- og byggeprocessen.

Markante resultater

Det overordnede mål for projektet har været at øge effektiviteten, hæve kvaliteten samt forbedre medarbejdernes trivsel. Det er lykkedes.

I løbet af projekttiden er byggetiden for hver etage blevet reduceret med mellem 25 og 40 procent, hvilket betragtes som markant også selv om gentagelseseffekten tages i betragtning.

På det ene af de to projekter blev der anvendt omkring 400 færre timer ved de sidste etager i forhold til de midterste.

Lønindtjeningen for de timelønnede blev markant forbedret i projektforløbet. På begge byggepladser lå stigningen på omkring syv procent - eller tre gange mere end den almindelige lønudvikling på byggepladserne.

Ligeledes blev det vurderet, at spildet er blevet væsentligt reduceret. Reduktionen varierer fra 10 til 50 procent på forskellige indsatsområder som planlægning, ventetid på materialer og forbedrede arbejdsprocesser. Eksempelvis blev der reduceret spild ved løbende, synlig planlægning, etableret af sjakkene. Det skete på ugentlige tavle- og informationsmøder og ikke mindst ved løbende aktiv dialog på pladsen. Derved opnåede sjakkene et langt bedre flow i arbejdsgangen, så tingene blev gjort i den rigtige rækkefølge og gjort rigtigt første gang.

Også trivslen er steget, afslører rapporten på baggrund af en række interviews med de involverede. “Dette er imponerende, idet man kunne have forventet en faldende trivsel, når byggehastigheden øges så markant", hedder det.

Nødvendig uddannelse

Det fremgår af rapporten, at selv om projektet bygger på en buttom-up-proces, så er det afgørende med ledelsesinvolvering. Et vigtigt element er også uddannelse, og der har undervejs i projektet været afviklet en række korte workshops af typisk et par timers varighed om eksempelvis samarbejde og kommunikation. Desuden er der afviklet AMU-kurser, som repræsenterede den mere direkte og formelle kompetenceudvikling. Der er anvendt eksisterende AMU-kurser som eksempelvis “Sjakbajsen som leder". Endelig gennemførtes løbende sparringssessioner mellem især sjakbajser og arbejdsledere.

Tilfredse sjak

Sjakkene har taget den ny samarbejdsform til sig og er meget glade for det øgede ansvar.

- Det er sund fornuft, og det virker. Alle bliver inddraget og alle kan komme med input. Tidligere blev beslutningerne truffet oppefra og kommunikeret ned gennem systemet. Nu er sjakkene med til at planlægge og dermed forbedre effektiviteten. Samarbejdet mellem de forskellige sjak er også blevet meget bedre. Vi ved, at vi er afhængige af hinanden, siger sjakbajs Bo Axelgaard.

Formand Ole Worm er ikke bange for at miste sit arbejde, når sjakkene overtager en del af ansvaret.

- Slet ikke. Jeg føler ikke, at nogen tager noget fra mig. Det er kun dejligt, at sjakkene tager lederskab, siger Ole Worm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093