23948sdkhjf

Mennesket vinder byen tilbage

Louisiana Museum of Modern Art laver i samarbejde med arkitekt Jan Gehl en udstilling, Life Between Buildings, om det byliv, der præger de fleste af os på godt og ondt
Jan Gehl er en af Danmarks mest kendte arkitekter, med skarpe meninger om den måde, vi indretter vores byer på og den måde, byer - blandt andet med biler og massiv trafikplanlægning - er blevet ødelagt på.

I dag bor halvdelen af verdens befolkning i byer, og tallet vil fortsat stige lige som befolkningstilvæksten. Det fører til byer af svimlende størrelse og derfor er den menneskelige dimension, ifølge Jan Gehl, mere aktuel og nødvendig end nogensinde før.

Derfor er arkitekten i samarbejde med kunstmuseet Louisiana aktuel med en ny udstilling, Lift Between Buildings, der sammenfatter Gehls arbejde og iagttagelser gennem mere end 50 år.

Eftersom byer er mødested for forskellige mennesker bør mennesket være udgangspunkt, når vi tænker og designer byens rum. Mennesket og menneskets livskvalitet er centralt i Gehls forskning, der er internationalt anerkendt for sin humane og helhedsorienterede tilgang til byen. Han er forfatter til bøgerne "Livet mellem husene" (1971) og "Byer for mennesker" (2010) og har modtaget adskillige hædersbevisninger.

Og nu er han så aktuel på dette års Arkitektur-biennale i Venedig med en spektakulær 270 graders rumlig installation, som gennem en lang række fortællinger, belyser hans vision om byens rum og muligheder. Dermed får de besøgende, der kan opleve udstillingen frem til den 25. november, mulighed for at være til stede i hans billed-, film- og lydunivers.

Mere livskvalitet

Installationen er formet som en stor cirkulær skærm på 12 meter i diameter, hvorfra man kan opleve historier om byen som et mødested for mennesker og om, hvordan nordiske værdier omsættes i byens identitet.

Jan Gehls vision er at vise betydningen af de rum, vi lever i, byens rum og måden, vi bruger den på. Hans fokus er sammenhængen mellem de menneskeskabte miljøer og menneskers livskvalitet.

Som han tidligere har sagt til ArkByg:

- Vi ved mere om habitater for gorillaer end om de tiltag, der skaber menneskeværdige og glade miljøer for mennesker.

I en dokumentar på udstillingen sætter Jan Gehl spørgsmålstegn ved vores forestillinger om modernitet - blandt andet det, at bygningsværkerne har fået en selvstændig værdi, mens arkitketer og planlæggere har glemt rummet mellem bygningerne - og undersøger, hvad der sker, når mennesket sættes i centrum for byplanlægning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094