Strid om første metro afgjort
Metroselskabet får medhold i den afsluttende voldgiftssag mod entreprenørkonsortiet på den første metroetape
En voldgiftsret har netop afgjort det sidste udestående i en sag mellem Metroselskabet og entreprenørkonsortiet Comet om de allerførste metrostrækninger fra Frederiksberg til Amager. Metroselskabet har fået fuldt medhold i den sidste del af sagen, der har handlet om renter af et lån.
Voldgifsretten har afgjort rentespørgsmålet og afholdelse af omkostningerne ved den årelange sag. Afgørelsen er faldet ud til Metroselskabets fordel.
Ifølge afgørelsen skal Comet betale både voldgiftsrettens omkostninger og dække Metroselskabets sagsomkostninger med 70 mio. kroner.
Samlet skal Comet-entreprenørerne betale 832 mio. kroner til Metroselskabet, hvoraf cirka 390 mio. kroner er renter af et lån på 839 mio. kroner, som Metroselskabet ydede Comet i 1999.
- Jeg er meget tilfreds med, at den næsten 10 år lange retssag nu er afgjort, og at vi dermed kan lægge den bag os. Jeg er naturligvis også glad for, at vi har fået fuldt medhold i rentespørgsmålet, som var det sidste udestående i sagen, siger Henning Christophersen, bestyrelsesformand i Metroselskabet.
Ekstrabetaling reduceres
Baggrunden for voldgiftssagen mellem Metroselskabet og Comet er, at entreprenørkonsortiet i 2004 fremsatte krav om ekstrabetaling fra Metroselskabet på cirka fire mia. kroner på grund af forsinkelser. Modsat stillede Metroselskabet krav at Comet skulle betale 800 mio. kroner.
Voldgiftsretten - nedsat af Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed bestående af to højesteretsdommere, en landsretsdommer og to tekniske dommere - afsagde i april i fjor en kendelse om sagens substans. Comet blev tilkendt en samlet ekstrabetaling på 478 mio. kroner.
Med voldgiftsrettens netop afsagte kendelse reduceres Comets ekstrabetaling til omkring 300 mio. kroner. Reduktionen skyldes ud over de 70 mio. kroner for Metroselskabets sagsomkostninger også 20 mio. kroner til voldgiftsretten samt en større rentekompensation, end Metroselskabet havde regnet med.
Garanti for pengene
Comet-konsortiet består af seks virksomheder, hvoraf flere undervejs har skiftet navn. I dag hedder de Carillion (Denmark) Ltd., Astaldi SpA, Strabag AG, Bachy Soletanche Limited, NCC Construction Denmark A/S og Eiffage International.
Alle deltagere i konsortiet hæfter solidarisk og har stillet moderselskabsgarantier. Metroselskabet mener derfor, at selskabet har garanti for pengene.
Licitationen har mandag eftermiddag forgæves forsøgt at få en kommentar fra det advokatkontor, som har repræsenteret Comet. Det har heller ikke før deadline været muligt at få en kommentar fra Comets danske deltager, NCC Construction.
Med voldgiftsafgørelsen er den næste 10 år lang strid afsluttet. Kendelsen er endelig.