23948sdkhjf

Selvforsynende hus ligner foldet papir

Bygningen ’Fold’ er DTU-studerendes bud på fremtidens hus, der til september deltager i VM for plus-energihuse i Madrid
I går blev et udsnit af det nytænkende og eksperimenterende hus ‘Fold’ rejst for første gang.

Dermed fik en lang række DTU-studerende lejlighed til at se, om deres beregninger og skitser holdt stik.

Arrangementet var den foreløbige kulmination på et års beregninger, møder, mails og skitser, og ‘Fold’, der har form som et stykket foldet papir, så for første gang i går dagens lys ved en 1:1 rejsning af et udsnit af konstruktionen.

Det 70 kvadratmeter store byggeri skal deltage i VM for plus-energihuse i Madrid, ved den prestigefyldte internationale Solar Decathlon Europe-konkurrence, der foregår til september.

DTU Byg deltager sammen med 19 andre universiteter fra 15 lande.

- Bygninger står for 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark og EU, derfor har regeringen meldt ud, at den danske bygningsbestand skal være energineutral i 2035, siger professor ved DTU Byg Bjarne Olesen, der er projektleder for ’Fold’.

Han tilføjer:

- Huset og konkurrencen er en måde at vise, at det er muligt at bygge huse, der genererer mere energi, end de bruger,

Samarbejde med de store

De studerende har forberedt deltagelsen gennem nu et år via kurser, opgaver og oplæg.

Arbejdet har desuden budt på et tæt samarbejde med videnstunge virksomheder som Grundfos, Rockwool, Schneider Electric og Uponor, der er hovedsponsorer.

Huset, der så vidt muligt er bygget af danske komponenter og produkter, skiller sig ud fra andre plus-energihuse ved blandt andet at kombinere solceller med det, man kalder en termisk solfanger.

- Når solceller bliver varme, producerer de ikke så meget el mere. Vi køler solceller ved at cirkulere vand bagved dem. På den måde bliver de ved med at have høj effektivitet samtidig med, at vi bruger den varme, vi fjerner fra solceller, til at varme husets brugsvand op, siger Bjarne Olesen, der tror på, at projektet har gode vinderchancer.

- De studerende er dygtige og entusiastiske, og vores samarbejdspartnere leverer gode produkter. Så vi går efter at vinde, men vi vil også gerne vise, at det er et hus, der ikke kun fungerer 14 dage i Madrid. At man kan bruge koncepterne flere steder i verden i flere forskellige konstruktioner og samtidig gøre en forskel for miljøet og verden, siger Bjarne Olesen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109