23948sdkhjf

Oversvømmelser skal forudsiges

Nyt it-program kan hjælpe boligejere og forsikringsselskaber med at forudsige hvilke risici, klimaforandringerne skaber for lige netop deres hjem
Tilsammen koster klimaskader hvert år mange mia. kr. for de skandinaviske lande. Men nu har førende internationale klimaforskere ved forskningscenteret Nord-Star, der er forankret ved AU Herning på Aarhus Universitet, Business and Social Sciences, modtaget fire mio. kr. fra fire nordiske forsikringsselskaber til at hjælpe.

Forskerne skal udvikle et nyt computerredskab, så boligejere og forsikringsselskaber kan se hvilke risici, klimaforandringerne skaber for lige netop deres hjem, både nu og i fremtiden.

Det nye computerredskab er et såkaldt webbaseret visualiseringsværktøj, der gør det nemt og overskueligt for alle at se, hvor hårdt klimaforandringerne rammer, og hvordan de vil påvirke deres lokalområde.

Bedre risikovurdering

Ved hjælp af klimaværktøjet bliver det blandt andet muligt for private at sikre sig mod stormskader som eksempelvis oversvømmelser, inden skaden sker.

Det medfører en bedre risikovurdering, så forsikringsselskaberne kan belønne de rigtige tiltag blandt forbrugerne med lavere forsikringspræmier.

Men klimaforandringerne vil i fremtiden også ramme områder, der ikke tidligere har været i farezonen. Redskabet giver husejere og bygherrer mulighed for at imødegå dette, og nye huse kan derfor fremtidssikres ved at bygge med de rigtige materialer fra start.

Byplanlægning

Selvom redskabet er målrettet husejere og forsikringsselskaber, så er det nyttigt i mange andre situationer.

En kommune kan bruge det i sin byplanlægning. Når den overvejer hvilke grunde, der skal udstykkes, kan klimaværktøjet spotte de mest udsatte områder.

Men også i den globale forskningsverden kan redskabet være til stor nytte.

Michael Goodsite, direktør for Nord-Star og centerleder ved AU Herning, forklarer:

- Når redskabet er færdigt, så er det brugbart i hele Norden fra dag et. Det grundlæggende arbejde, som Nord-Star udfører nu, kan med små ændringer anvendes overalt i verden, og på andre forskningsprojekter. Vi har allerede kontakt til amerikanske forskere, der har vist interesse for projektet, siger Michael Goodsite.

I brug i 2014

Visualiseringsteknologien forventes at være klar til brug allerede i 2014.

Projektet er støttet af de nordiske forsikringsselskaber If, Codan, Tryg og Gjensidige.

Nord-Star er et af tre nordiske Centres of Excellence på klimaområdet. De er støttet med 30 mio. norske kroner af NordForsk, der hører under Nordisk Ministerråd.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141