AMU-center må fyre på grund af lockouten
Ugentligt driftstab på én mio. kroner får AMU Vest til at varsle fyringer af lærere og andet personale
AMU Vest i Esbjerg forventer at skride til afskedigelser, når skolens bestyrelse samles i næste uge.
- Vi har et driftstab på omkring en mio. kroner hver uge, når vi har fraregnet hvad vi sparer i lærerlønninger. Det betyder, at vi bliver en mio. fattigere for hver uge konflikten varer, og samtidig fosser kunderne ud af butikken. Vi vurderer, at vi året ud kommer til at mangle omkring 15 procent af kunderne. Derfor er vi nødt til at sætte tæring efter næring og reducere omkostningerne, siger Torben Pedersen, direktør i AMU Vest.
AMU-centrene er som følge af lockouten fuldstændig lagt ned, idet så godt som alle centrenes lærere er medlemmer af Uddannelsesforbundet og omfattet af den overenskomst, der har givet anledning til lockouten.
Rettidig omhu
AMU Vest har ansat 61 lærere, hvoraf de 58 er omfattet af lockouten. Desuden er der andet personale i blandt andet administration, kantine og pedelfunktion.
Hvor mange der vil blive afskediget ønsker Torben Pedersen ikke komme med noget bud på.
- Nu tager vi en diskussion med bestyrelsen om, i hvilken udstrækning vi skal have is i maven og i hvilken udstrækning vi skal indstille os på worst case. Jo længere tid konflikten løber, jo større bliver vores problemer og jo flere må vi afskedige, siger direktøren.
Torben Pedersen afviser, at han varsler lærerfyringer for at skabe opmærksomhed om AMU-centrenes alvorlige økonomiske situation og for at råbe politikerne op.
- Jeg er rigtig glad for alle medarbejdere, og det bringer uro blandt alle ansatte, når der skabes tvivl om ansættelsesforholdet. Det har jeg ikke megen lyst til, men det er rettidig omhu at se på omkostningerne, når vi taber indtægter, siger han.
Krav om kompensation
Torben Pedersen har rettet henvendelse til såvel finansminister Bjarne Corydon (S) som børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) for at gøre opmærksom på den alvorlige situation.
Konstitueret direktør i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Susanne Clausen sagde i sidste uge til Licitationen, at AMU-centre, der er hårdt økonomisk ramt af konflikten, har mulighed for at få nødlån eller nødtilskud.
- Det giver ikke mening med et lån, hvis vi ikke er i stand til at indhente det tabte. Året har nu engang kun det antal uger, som det har, og på de kursusaktiviteter, hvor der er høj efterspørgsel er der også kapacitetsbegrænsninger.
- Jeg synes derfor, at regeringen skal kompensere AMU-centrene. Vi er en lille del af konflikten men uden sammenligning de hårdest ramte, fordi vi ikke har tjenestemandsansatte lærere til at redde lidt af kursusvirksomheden, siger Torben Pedersen.