En meget dyr regning til byggeriet
Med finanslovsforslaget for 2013 " På vej mod et stærkere Danmark" har regeringen lagt linjen for efterårets politiske arbejde
Generelt fordi regeringen blandt andet nu tørrer hele regningen for skolepraktikken af på virksomhederne, og dertil skal lægges arbejdsskadeafgiften.
For byggesektoren er det ekstra dårligt nyt, at regeringen svigter sit løfte om at erstatte boligjobordningen med en energirenoveringspulje. Til gengæld mener regeringen, at man skaber tusinder af byggejob ved at investere dels i en ny Storstrømsbro til cirka fire mia. kroner og dels 6,5 mia. kroner i universitetsbyggerier.
Disput med ministeren
Licitationen benyttede pressemødet, hvor finansministeren fremlagde finanslovsforslaget til at spørge direkte, hvorfor boligjobordningen bliver fjernet uden at erstatte den med en energirenoveringspulje, som regeringen ellers havde lovet.
Licitationen pegede på, at boligjobordningen specielt har været til gavn for de mindre byggevirksomheder, mens investeringer i infrastruktur og nybyggerier ofte ender på østeuropæisk arbejdskraft.
- Jeg er bestemt ikke enig i, at de investeringer, der er lagt op til fortrinsvis går til store og udenlandske virksomheder. Der er tale om et historisk højt investeringsniveau, der gavner danske virksomheder i Danmark, som arbejder med anlæg. Det gælder ikke mindst på energiområdet med et svimlende højt tal. Det er det, der ligger bag vores beslutning. Der var planer om en energirenoveringspulje, men efter den plan blev lagt, er der indgået en meget vidtrækkende energiaftale, som ikke mindst satser massivt på energibesparelser, svarede ministeren, der samtidig peger på, at 3F har givet udtryk for vigtigheden af at uddanne medlemmerne til de job, der kommer i kraft af investeringerne.
De Konservatives finanspolitiske ordfører Mike Legarth oplyser i øvrigt over for Licitationen, at han i forbindelse med forhandlingerne om finansloven vil stille krav om ikke alene at videreføre boligjobordningen, men forbedre den både med hensyn til hvad den kan anvendes til og en udvidelse med flere milliarder kroner.
Fremrykning
- Der er fortsat behov for at understøtte vækst og beskæftigelse. Derfor har regeringen løbende taget en række nye initiativer i foråret, som øger de private og offentlige investeringer.
Det gælder blandt andet aftalen om fremrykning og forøgelse af private erhvervsinvesteringer, nye grønne infrastrukturinvesteringer, en historisk omfattende energiaftale og investeringer i klimatilpasning.
Med finanslovforslaget for 2013 afsætter regeringen herudover 3,9 mia. kroner over de kommende år til en ny bro over Storstrømmen. Det kommer oveni de allerede besluttede infrastrukturprojekter om etablering af Femern Bælt-forbindelsen, MetroCityringen og byggeri af nye supersygehuse, sagde finansministeren.
Ny Storstrømsbro
Det står ifølge finanslovsforslaget klart, at den nuværende Storstrømsbro ikke kan holde til den øgede jernbanegodstrafik, når den faste forbindelse under Østersøen åbner.
Den nye forbindelse får dobbeltsporet jernbane, to sporet vejforbindelse og cykelsti.
- Det giver en fremtidssikret løsning og muliggør samtidig, at det samlede jernbanelandanlæg til Femern Bælt-forbindelsen kan dimensioneres til 200 kilometer i timen. Det skaber bedre muligheder for at udnytte den øgede kapacitet på jernbanen. En ny forbindelse over Storstrømmen kan stå klar i 2021, oplyser ministeren.
Modernisering
Bygningsstyrelsen er blandt andet i gang med et stort moderniseringsprogram på universiteterne for at sikre laboratorier i verdensklasse.
Der er i finanslovsforslaget afsat cirka seks mia. kroner til modernisering og erstatningsbyggeri på laboratorieområdet på de danske universiteter.
Det omfatter blandt andet en udvidelse af Panum Instituttet i København.
Der peges i øvrigt også på, at offentlige-private partnerskaber (OPP)kan sikre en effektiv løsning af offentlige bygge- og anlægsopgaver. Regeringen vil derfor afdække, hvornår det er økonomisk fordelagtigt at anvende offentlige-private partnerskaber (OPP) til løsning af offentlige bygge-, anlægs- og infrastrukturprojekter.
Stor regning
Og så ligger der en stor regning til blandt andre byggevirksomhederne, fordi regeringen vil omlægge Arbejdsgivernes ElevRefusion (AER).
Med omlægningen skal arbejdsgiverne fremover både betale udgifterne til skolepraktikydelse og de samlede udgifter til VEU-godtgørelse.
Samtidig afvikles den nuværende præmie- og bonusordning for praktikpladsaftaler med udgangen af i år.:
- Virkningen af præmie- og bonusordningen på praktikpladsområdet inden for erhvervsuddannelserne er aftaget det seneste år, og forlængelsen af præmie- og bonusordningen i 2012 har vist sig ikke at føre til den ønskede stigning i antallet af praktikpladser.