Grønt byggeri løber foran lovgivningen
Der kan være store penge at spare ved at kræve et grønnere byggeri end lovgivningen egentlig kræver, lyder det fra NCC
- Det er mere reglen end undtagelsen, at vores kunder i dag ønsker at betale ekstra for miljøvenligt byggeri, som går længere end bygningsreglementerne kræver.
Sådan siger tidligere adm. direktør Nikolaj Hertel i NCC Property Development, der netop har skiftet til et nyt job inden for koncernen som senior advisor for NCC Property Development Nordic.
Der er nemlig penge at spare i den forholdsvis lille merinvestering på typisk to til tre procent af byggeprisen, da det giver væsentligt lavere driftsomkostninger på bygningen efterfølgende.
- De seneste års udvikling har vist, at virksomhederne på trods af krisen er meget fremsynede og har en stor velvilje for at handle med omtanke. Det betyder, at vi får et lidt større økonomisk råderum til at udvikle energi- og miljøvenligt byggeri, som for kunderne resulterer i økonomiske gevinster og pleje af deres CSR-profil, fortsætter Nikolaj Hertel.
Være på forkant
Fokus for NCC Property Development har derfor gennem en årrække været en målrettet indsats for at udvikle byggeri efter de mest anerkendte energi- og bæredygtighedsstandarder.
For at være på forkant med markedets krav er den fremadrettede ambition, at NCCs kommende nybyggede såkaldte Company Houses skal certificeres efter den nye danske ordning DGNB Denmark.
- Både investorer og brugere stiller i stigende omfang krav til dokumentationen af gevinsterne i både et økonomisk og CSR-mæssigt perspektiv. Mange både danske og udenlandske virksomheder arbejder efter klare CSR-politiker og retningslinjer for miljøpåvirkningen fra deres lokaler. Og tendensen er ved at brede sig til andre dele af markedet, uddyber Nikolaj Hertel.
Gode erfaringer i hus
Allerede i NCCs eksisterende Company Houses er der gode erfaringer med miljøvenligt byggeri.
I 2009 flyttede IT-konsulentvirksomheden Capgemini Danmark A/S ind i Vallensbæk Company House, hvor flere virksomheder deler møde- og andre fællesfaciliteter.
Ejendommen er mere energi- og dermed miljøvenlig, end reglerne kræver i dag, og har blandt andet bedre isolering, udvendig solafskærmning og intelligente el-installationer.
- Vi har opnået betydelige besparelser ved at flytte ind i en lidt dyrere men energivenlig ejendom, som passer til vores internationale koncernpolitik. Hos Capgemini er CSR også drevet af økonomi ikke kun af et grønt hjerte. Et lavere energiforbrug giver os større kontrol med de variable omkostninger, og potentialet er stort, da alle forventer stigende energipriser, siger indkøbschef i Capgemini Henrik Kampmann-Lassen.
Vallensbæk Company House er opført som en såkaldt GreenBuilding. Det betyder, at huset er 25 procent mere energieffektivt, end den nationale energiramme kræver.