23948sdkhjf

Minister advarer imod kvoter og karakterkrav

Adgangskrav og kvoter er ikke løsningen på det akutte praktikpladsproblem, mener Christine Antorini
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) synes, det er en skidt idé at indføre adgangsbegrænsning til de mest populære erhvervsuddannelser inden for byggeriet.

Det siger hun til Licitationen på baggrund af forslag fra både Dansk Byggeri og Tekniq om at lave kvoter på de mest populære uddannelser, eksempelvis tømrer-, elektriker og bygningsmaleruddannelserne.

- Det overrasker mig meget, og jeg har ikke fået ønskerne præsenteret. Hvis baggrunden er, at der lige nu og her er stor mangel på praktikpladser, så synes jeg vi i stedet skal kigge på alle de muligheder, der er med skolepraktik og korte aftaler. Hvis organisationerne mener, at der uddannes flere, end der bliver brug for på arbejdsmarkedet, så er det nyt for mig. Vi kigger på prognoserne for det fremtidige arbejdsmarked, og der er intet, som tyder på, at der ikke er arbejde til dygtige håndværkere også i fremtiden. Det er en myte, at vi kun skal være et videnssamfund. Vi skal være et videns- og produktionssamfund, og det kræver også, at byggeriet har tilstrækkeligt med dygtige håndværkere, siger Christine Antorini (S) til Licitationen.

Hun oplyser, at hvis rådet fra arbejdsmarkedets parter er, at der uddannes for mange til visse fag, så tager hun naturligvis en drøftelse med parterne.

Unge mister modet

Christine Antorini erkender, at nogle af de populære fag som for eksempel tømreruddannelsen har en meget lang praktikkø.

- Men det er langt fra nogen garanti for, at de unge, som gerne vil være tømrer men ikke kan komme ind på den uddannelse, i stedet vil være struktør. Risikoen er, at de mister modet, dropper den ønskede erhvervsuddannelse og i stedet vælger gymnasiet. Der er en stor brancheglidning, og ikke mindst mange håndværkere skifter i løbet af arbejdslivet fra byggeriet til andre brancher, men kompetencerne tager de med sig. Derfor vil jeg advare meget imod kvoter, som ikke er begrundet i, at de unges interesse for et fag ikke modsvares af behovet for arbejdskraft, siger børne- og undervisningsministeren og nævner, at frisør- og fotografuddannelserne netop har kvoter af samme årsag.

Bedre kundskaber

Arbejdsgiverorganisationerne ønsker ud over kvoter på de mest populære uddannelser også adgangskrav, såvel i forbindelse med optagelse på et grundforløb og siden differentierede krav i forbindelse med optagelse på uddannelsernes hovedforløb.

Således forestiller Tekniq sig, at kravet for at gå i gang med elektrikeruddannelsen er minimum 7 i matematik og 4 i fysik til folkeskolens afgangsprøve.

- Det vil være en rigtigt skidt ide, mener Christine Antorini.

- Der skal kigges på uddannelsesparathedsvurderingen, men det er en misforståelse at tro, at man får flere dygtige håndværkere ved at indføre karakterkrav. Det vil i stedet udelukke mange, som har evnerne til at blive dygtige håndværkere, og det vil faktisk gøre det vanskelige at komme ind på en erhvervsskole end i gymnasiet. Vi er enige i, at håndværkere også har brug for kundskaber i dansk og matematik og det har alle, så derfor skal der sættes ind allerede i folkeskolen, og det vil ske ved den kommende folkeskolereform, siger ministeren.

Christine Antorini mener, at praktikpladsproblemet med i øjeblikket flere end 11.000 unge uden praktikplads skal løses ved at man kigger på “alle virkemidler". Det er blandt andet, at der skal skrues på skolepraktikken og oprettes særlige praktikpladscentre, som giver mulighed for, at virksomheder, som ikke kan tilbyde en hel uddannelsesaftale, får mulighed for at byde ind med kortere aftaler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144