23948sdkhjf

Arkitektur kan hindre kriminalitet

Tryghed for borgerne bliver et afgørende punkt i kommunalvalget. Arkitektforeningen byder ind med bud på kriminalitetsforebyggende arkitektur
God byplanlægning kan mindske kriminalitet. Det er der efterhånden et solidt forskningsmæssigt belæg for.

- Udformningen af det fysiske miljø enten hæmmer eller fremmer kriminalitet, siger Jane Sandberg, direktør i Akademisk Arkitektforening (AA)

I kølvandet på en henvendelse direkte til byrådskanditaterne ved det kommende kommunalvalg henviser hun til resultater, der viser, at antallet af indbrud i visse sociale boligbyggerier er blevet reduceret med 80 procent og andelen af vold og biltyverier med 20-60 procent som resultat af, at de fysiske omgivelser blev indrettet til forebyggelse.

- Ved at planlægge byerne så det er nemt at finde plads til nye motionsformer og samtidig give folk mulighed for nemt og trygt at bevæge sig i byen, kan kommunerne desuden bidrage til at forbedre folkesundheden, siger Jane Sandberg.

Flere med ressourcer

Arkitektforeningen mener, at kommunerne ved at arbejde strategisk med den fysiske planlægning kan koordinere enkeltstående initiativer og dermed sikre forløb i byen, der gør den til et sjovere og sundere og mere sikkert sted.

I henvendelsen til politikerne (eller de kommende politikere) søger Arkitektforeningen at gøre det klart, at en omdannelse af et socialt belastet kvarter kan tiltrække ressourcestærke beboere. Et eksempel er nordsjællandske Kokkedal, hvor et stort vand- og klimaprojekt kombineres med tryghedsskabene arkitektur til gavn for kommende generationer.

En SBi-evaluering af de første kvarterløftsprogrammer viser, at ressourcestærke personer i den erhvervsaktive alder flytter ind i byfornyede boliger.

- Forandringen af de udsatte boligområders miljø kan altså modvirke en koncentration og isolation af ressourcesvage grupper i bestemte boligområder, siger Jane Sandberg.

Politisk mod

Som kommunalpolitiker kan man tiltrække attraktiv arbejdskraft til kommunen, skabe bedre byer for borgerne, bidrage til mindre kriminalitet, forbedre folkesundheden og højne niveauet i folkeskolen, mener Arkitektforeningen, der har som erklæret mål at få langt flere stadsarkitekter ind i de større byer.

Og naturligvis kræver det politiske anstrengelser ud over arkitektur og byplanlægning.

Men en stor del af de forbedringer, der her er listet op, kan netop blive til virkelighed, hvis fremtidens politikere lokalt indtænker en arkitekturpolitik, lyder det fra AA.

- Konkurrencen om at tiltrække virksomheder handler om at skabe attraktive byer. Her er arkitektur et vigtigt redskab, siger Jane Sandberg.

Hun påpeger, at det kræver politisk mod og prioritering at tænke både bæredygtigt og langsigtet i en krisetid. En nedfældet arkitekturpolitik er en øvelse i at prioritere.

- Når kommunalbestyrelsen forholder sig ansvarligt til arkitekturen, vil det bringe vækst og udvikling til kommunen, håber hun. Et attraktivt byliv er penge værd. Eksempelvis kan et attraktivt forretningsliv øge boligers værdi, og ligger boligerne tæt på en park, stiger priserne yderligere, siger Jane Sandberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124