Malerfaget sætter sin fremtid på dagsordenen
De bedste idéer til udvikling af malerfaget skal på bordet og efterfølgende afprøves i virkeligheden
Det er så godt og vigtigt et spørgsmål, at malerbranchen har sat det på dagsordenen i et stort udviklingsprojekt.
Københavns Malerlaug og Malernes Fagforening i Storkøbenhavn inviterer onsdag mestre og svende til en debatdag med innovation som tema. En række personer og organisationer er inviteret til at give deres syn på malerfaget og dets udviklingsmuligheder.
- Initiativet er affødt af regeringens egen udmelding om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden - om vi skal være et produktionssamfund eller et videnssamfund eller et både-og. Det har ansporet os til at slå et slag i bolledejen og tænke ud af boksen, så malerfaget er intakt i fremtiden, siger oldermand i Københavns Malerlaug, Per Vangekjær.
- Alle med interesse i malerfaget er inviteret til at komme med deres ideer. Ikke bare firmaernes svende og lærlinge, men vi har også fået vores leverandører og kunder til at kigge på os, siger han.
Det skal ned på jorden
Per Vangekjær medgiver, at det kan blive abstrakt, og at der altid med den slags udviklingsprojekter er en risiko for, at gode idéer aldrig kommer ned på gulvet og bliver omsat til praksis.
- Derfor skal innovationsdagen også munde ud i, at nogle af de gode ideer afprøves i praksis. Fem-seks virksomheder har allerede meldt sig til at afprøve nogle af de idéer, som vi i løbet af dagen mener er vigtigst. Målet er, at i alt otte virksomheder af forskellig størrelse vil afprøve de bedste og vigtigste bud på udvikling af faget og branchen og dermed en innovationsværktøjskasse for alle interesserede, siger han.
Der er som udgangspunkt ingen begrænsninger i idefasen. I indbydelsen nævnes eksempelvis alt fra nye lønsystemer, optimering af arbejdsprocesser, faglig udvikling, nye ledelsesmuligheder, udvidelse af de faglige områder, kunderelationer, eftersyn af personalepolitikken, eliminering af sæsonarbejde, kvalitetskontrol og nye elektroniske muligheder.
Udviklingsprojektet har ansat en videnpilot efter Videnpilotordningen. Videnpilotens opgave bliver at hjælpe de virksomheder, der vil arbejde videre med en eller flere af udviklingsideerne.
Til spørgsmålet om, hvorfor malermestrene inviterer lønmodtagerne med i udviklingsprocessen, siger Per Vangekjær:
- Vi er forbundne kar. Hvis vi ikke får svende og lærlinge med, så vil det være svært at få noget ud over rampen. Vi glæder os over, at fagforeningen vil spille med og være med til at udvikle redskaber til malerfagets udvikling og fremtid, siger han.
Naturlig interesse
I Malernes Fagforening i Storkøbenhavn mener man, at det er naturligt at være i en proces om udvikling af malerfaget.
- Hele debatten om udfaldstruede ledige fik en særlig dimension i malerfaget, da vi i fagforeningen besluttede, at ingen medlemmer måtte falde ud af dagpengesystemet. Dette projekt lykkedes, fordi vi har en innovativ tilgang til at løse opgaven. Vi fik matchet mestre, der har ledige jobs, med de af vores arbejdsparate medlemmer, der var i farezonen, siger fagforeningens formand Bo Rosschou.
- Vi løste i fællesskab et branchebehov, og vi har en naturlig interesse i at udvikle faget og fastholde og skabe gode arbejdspladser. Vi står over for et byggeboom, og her skal vi selv kunne levere arbejdskraften. Det kan ske ved at få nogle af de omkring 3.000 faglærte malere, der forlod branchen under krisen, til at vende tilbage til malerfaget, og ved at tiltrække unge. Derimod udvikler vi ikke faget ved at at bruge vikarbureauer eller udenlandske firmaer, der ikke tager lærlinge, siger Bo Rosschou.
Projektet finansieres af Malerfagets Kompetencefond og Videnpilotordningen.