Solcelleejere kan komme i klemme
Solcelleejere kan komme i klemme, hvis deres anlæg ikke er korrekt dimensioneret. De risikerer at skulle overgå til den nye og langt mindre attraktive ordning. Energinet vil dog se nogle sager, før endelig beslutning træffes
Han peger på, at skal eksempelvis en inverter skiftes, skal der foretages en ny tilmelding til Energinet, og dermed overgår solcelleanlægget til de nye og meget ringere regler, som regeringen indførte for at begrænse succesen.
Dimensioneringsfejl
- Politikerne har ikke tænkt sig om, da de lavede loven om. Jeg har udført mange monteringer/installationer samt udbedringer af fejl på solceller for mange af de større aktører på markedet. Jeg har blandt andet konstateret flere dimensioneringsfejl, og nogle af disse fejl bevirker, at kunderne ikke får det produkt, de har betalt for. Der er tilfælde, hvor anlægget yder helt ned til tyve procent af den lovede produktion, forklarer Rasmus Andersen.
Han har kontaktet firmaerne, der har lavet dimensioneringsfejlene, og de har bedt om at korrigere anlæggene, så de lever op til det lovede. Kunderne får, hvad de har betalt for.
Men så er det, at Energinet- den statslige organisation - spænder ben for at udbedre fejlene, fordi anlæggene er tilmeldt med en type inverter, som ikke er dimensioneret til solpanelerne:
- Der er ikke tale om at ændre den begrænsende faktor i anlægget. Men blot at udskifte inverter til et andet fabrikat. På den måde vil størstedelen af dimensioneringsfejlene være løst. Energinet oplyser imidlertid, at vi ifølge lovgivningen ikke må skifte inverter til en anden type eller fabrikat, uden at der skal foretages en ny tilmelding, hvorved boligejerne mister en stor del af den lovede fordel, forklarer Rasmus Andersen, der henviser til, at forbrugerne risikerer, at den oprindelige leverandør er gået konkurs, og at de derfor er tvunget til eksempelvis at udskifte til en anden type inverter.
Mange fejl
Han kender til fejl i mindst 400 anlæg, men henviser til, at der kun er tale om en enkelt leverandør, der har erkendt problemet i de 1.000 anlæg fra det pågældende firma. Der er opsat 70.000 solcelleanlæg, og alene det øger risikoen for, at der er fejl i omkring 25.000 anlæg:
- Jeg tør slet ikke tænke på hvad det totale antal løber op i, hvis man kigger på alle anlæg der er installeret i Danmark. Ydermere oplever vi, at hvis der er sket en fejl i installationsadressen på tilmeldingsblanketten eksempelvis hvis faktureringsadressen og installationsstedet er forskelligt, kan vi ikke få lov at ændre det. Det er manglende fleksibilitet i lovgivningen, der tager mange mennesker som gidsler, og jeg kan ikke tro, at det var forligskredsens hensigt at tage almindelige mennesker som gidsler, forklarer Rasmus Andersen til Licitationen.
Kompliceret
El-markedsdirektør Søren Dupont fra Energinet siger til Licitationen, at der er tale om et kompliceret område med mange regelsæt og overgangsordninger:
- Men udgangspunktet for Energinet er, at almindelig vedligeholdelse og reparation, hvis et anlæg går i stykker, er i orden uden ny tilmelding. Det er også sådan, at hvis et installeret anlæg i væsentlig grad ikke performer, som det skal, kan det regnes som defekt, og så er det i orden at udskifte den defekte komponent, hvis det ikke øger den nominelle kapacitet. Hvis den nominelle effekt på inverteren i en korrekt opsætning kunne levere seks kWh, men at det langt fra er tilfældet, fordi anlægget ikke performer, som det skal, er det en defekt i installationen, og i så tilfælde er vores administrative udgangspunkt, at der ikke skal ske ny tilmelding. Har man solgt en tre kwh inverter som maksimum effektgrænse, må man ikke bare udskifte den med en seks kWh. Men vi har brug for nogle konkrete sager, der kan diskuteres med Energistyrelsen, som er myndighed på området, forklarer Søren Dupont.
Loven klar
Han slår fast, at der skal være tale om anlæg, som allerede er sat op. Er det anlæg, der endnu ikke er sat op, "er loven meget klar":
- Står der på købsfakturaen en 3 kwh inverter, så er det den, som skal anvendes. Der er vi nødt til at kontrollere, hvad der står på den originale faktura. Det er altså afgørende, om anlægget er sat op eller ej, slutter Søren Dupont, der ikke vil tage stilling til Rasmus Andersens påstande om, at op til 25.000 anlæg kan være truet af problemer.