I Silkeborg lægges der låg på støjen
Søhøjlandet er hjemsted for omfattende vejarbejder frem til 2016. Arbejdet med at etablere en motorvej ind gennem Silkeborg by kræver god dialog og kreativ trafikomlægning
De samlede anlægsudgifter til den cirka 30 km lange motorvejsstrækning fra Funder til Hårup er på 5,6 mia. kroner. Det er den største enkeltbevilling i Vejdirektoratets historie. Det er også én af de mest komplicerede veje at anlægge, da traceet går tværs gennem både natur- og byområder. Vejen er derfor udformet med hensyn til både to- og firbenede naboer i tankerne.
Der etableres 35 broer og faunapassager langs strækningen, og inde i Silkeborg by graves vejen fem-seks meter ned for at begrænse støj fra vejen. På en enkelt strækning nær et boligområde bliver der lagt "låg" på motorvejen for at reducere støjen yderligere.
Mest komplicerede
Det er den såkaldte Spuns Syd entreprise, der udføres af Arkil A/S i samarbejde med den tyske funderingsspecialist Bilfinger Spezialtiefbau GmbH.
Det er en af strækningens mest komplicerede og støjende entrepriser. På den 1,1 km lange strækning skal der sættes i alt 2,7 km forankrede spunsvægge og hele strækningen skal anlægges med en støbt fast bund for at sikre vejen mod indtrængende grundvand.
Vejdirektoratet stiller særlige krav til de entreprenører, som udfører arbejde tæt på boligområder. Der er blandt andet indført arbejdstidsbegrænsninger, så alt arbejde skal udføres i tidsrummet 7-18 på hverdage.
- Vejarbejder er altid til besvær i anlægsfasen. I Silkeborg skal de leve med, at der arbejdes i store dele af byen i mere end to år. Derfor prioriterer vi kommunikation til og med berørte borgere højt, samtidig med at vi stiller meget specifikke krav til entreprenørerne om at tilrettelægge arbejdet, så der vises mest mulig hensyn, fortæller projektleder i Vejdirektoratet Carsten Sandgaard, som har det overordnede ansvar for styring og koordinering af de 19 større anlægsarbejder, som aktuelt er i gang langs strækningen.
Arbejdet på Spuns Syd strækningen gik i gang i maj måned, og her har borgerhensyn blandt andet medført at al spuns vibreres ned frem for rammes. Det reducerer larmen.
Larmer allermest
Ramning af de 11 meter lange betonpæle hører også til det arbejde, der larmer allermest helt op til 80 dB. For at imødekomme støjgener bliver pælehullerne forboret de første fem meter. Det gør, at pælene kan rammes ned på den halve tid.
Samtidig bruger Arkil også en del tid på at informere naboerne om arbejdet og hvornår de skal regne med, at det larmer.
- Vi går ud og stemmer dørklokker og tager en snak med hver enkelt om, hvad arbejdet går ud på, og hvordan de bliver berørt. Vi putter sedler i postkasserne med tidspunkter for hvornår vi larmer og hvordan de kan komme i kontakt med os, fortæller Line Sell, entrepriseleder i Arkil A/S.
Hun oplever, at borgerne tager godt imod hende og gerne vil følge med i hvad der sker.
- Mange af dem var selvfølgelig bekymrede i starten, men det skyldes først og fremmest mangel på konkrete informationer om hvad der kom til at ske. Nu synes mange det er spændende at lære noget om hele processen og flere kommer ud på byggepladsen for at se hvordan arbejdet foregår, fortæller hun og konstaterer samtidig, at muligheden for dialog er utrolig vigtig for et godt samarbejde.
Arkil koordinerer i øjeblikket arbejdet med det nærliggende Sprogcenter så de kan placere deres eksamener på de tidspunkter, hvor der er ro.
- På trods af vi larmer en del lige nu, hvor spunsarbejdet og pæleramning står på, får vi stort set ingen klager. De ved hvad der foregår, og de ved også godt, at beslutningen om vejen er truffet et andet sted. Det giver os arbejdsro og et godt naboskab, tilføjer Line Sell.
Frygt for sætningsskader
Naboernes frygt for sætningsskader har Vejdirektoratet og Arkil også taget hånd om.
Vejdirektoratet har sat vibrationsmålere på de omkringliggende huse, som registrerer rystelser i jorden. Målerne sender en sms til både entrepriseleder, formand og rammefører i samme øjeblik rystelserne overskrider halvdelen af den tilladte grænse.
- Sker det, standser vi arbejdet med det samme og undersøger årsagen. Målingerne fungerer samtidig som dokumentation, i tilfælde af der senere konstateres skader, forklarer Line Sell.
Udover støjen fra de igangværende anlægsarbejder skal Silkeborgenserne i disse år også leve med massive omlægninger af trafikken i byen.
- Vi lægger vægt på, at vi har en by der skal kunne fungere, samtidig med at vi anlægger vej. Derfor lægger vi store ressourcer i at etablere midlertidige veje så trængselstrafikken ikke bliver forværret. Om det er lykkes, er en subjektiv vurdering, siger Carsten Sandgaard, projektleder i Vejdirektoratet.
Anlægsarbejdet på den 30 km lange motorvejsstrækning er opdelt i 35 større og mindre entrepriser, som primært udføres af seks større entreprenørfirmaer.
Vejdirektoratet har etableret kontor midt på strækningen, hvorfra cirka 40 medarbejdere varetager opgaven med at føre tilsyn samt koordinere grænsefladerne mellem de forskellige entreprenører.