23948sdkhjf

Hver femte håndværker fravælger efterlønnen

Efter de første dages stormløb er antallet af henvendelser i a-kasserne om udmeldelse af efterlønsordningen fladet ud
Indtil videre har omkring en femtedel af byggeriets håndværkere med ret til efterløn valgt at sige farvel til den forringede efterlønsordning.

Det viser dugfriske tal fra El-fagets Arbejdsløshedskasse og Byggefagenes Arbejdsløshedskasse to uger efter, det blev muligt at få sine efterlønsindbetalinger udbetalt skattefrit.

I El-fagets A-kasse, der har elektrikere som medlemmer, er det præcis 20 procent af de medlemmer, som har mulighed for at gå på efterløn, der har bedt om at få pengene udbetalt.

I Byggefagenes A-kasse, der primært har blikkenslagere, rørlæggere og bygningsmalere som medlemmer, lyder vurderingen, at 16-17 procent af de efterlønsberettigede indtil videre har henvendt sig for at få efterlønsbidragene udbetalt.

Størstedelen af landets forsikrede bygningsarbejdere er medlem af 3F’s A-kasse. Indtil videre har godt 16.000 3F-A medlemmer med ret til efterløn bedt om pengene. Tallet dækker imidlertid alle brancher, som 3F organiserer og derfor ikke kun bygningsarbejdere.

Stormen har lagt sig

Arbejdsløshedskassernes paraplyorganisation AK-Samvirke gennemførte i oktober en undersøgelse, som viste, at knap en tredjedel af de adspurgte medlemmer af efterlønsordningen, forventede, at de ville melde sig ud af ordningen og få pengene udbetalt.

For Elfagets A-kasse var det knap 22 procent af medlemmerne, der gav udtryk for, at de ville forlade ordningen.

- Så med 20 procent frameldinger allerede efter to uger, så må man regne med, at det bliver flere end de 22 procent, vurderer Jørgen Have Poulsen, forretningsfører i El-fagets Arbejdsløshedskasse.

Han tør dog ikke komme med et bud på, hvor mange af kassens medlemmer, der i sidste ende vælger at forlade efterlønsordningen.

- Siden undersøgelsen blev lavet, er der gennemført en massiv informationskampagne, så medlemmerne kender i dag vilkårene langt bedre, end da de blev spurgt, men vi må desværre erkende, at der fortsat er medlemmer, som ikke har fanget alle pointerne og har behov for en snak med deres a-kasse. Det er helt folks eget valg, hvad de gør, men det er vigtigt, at de træffer beslutningen på et oplyst grundlag.

Jørgen Have Poulsen oplyser, at der de første dage var nærmest storm på a-kassen for at få pengene ud, og siden er antallet af henvendelser fladet ud, så der nu kommer omkring et halvt hundrede hver dag.

Stor beslutning

AK-Samvirkets undersøgelse fra efteråret viste, at omkring hver fjerde medlem af Byggefagenes A-kasse forventede at trække sig ud af efterlønsordningen.

Indtil videre har i alt 2.238 af kassens medlemmer bedt om at få pengene. A-kasseleder Morten Sloth oplyser, at der er tale om et total-tal, som også omfatter dem, der af forskellige årsager har forladt efterlønsordningen, men har penge stående. Han vurderer, at der af de efterlønsbetalende er tale om cirka 1.880 af de 9.400, som har valgt efterlønnen fra. Det svarer til 20 procent.

- Vi har nok hørt fra alle dem, der fra starten har været sikre i deres sag, men der er ingen tvivl om, at der fortsat de kommende uger og måneder vil komme en hel del flere, som i øjeblikket overvejer situationen. Det er en stor beslutning, og især medlemmer i fag, hvor mange års slid mærkes på kroppen, skal tænke sig godt om. Jeg gætter på, at vi vel ender med, at det er 25-30 procent af de efterlønsberettigede, som vælger at trække sig ud af efterlønsordningen, siger Morten Sloth.

De 2.238 frameldinger i Byggefagenes Arbejdsløshedskasse fordeler sig med 1.130 medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet, 1.004 fra Malerforbundet, 52 fra Fiskernes Forbund og 52 medlemmer af Dansk Artist Forbund.

Hvis man har været med i efterlønsordningen siden det særlige efterlønsbidrag indførtes i 1999, kan man få udbetalt omkring 64.000 kroner skattefrit.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094