Nyt partnerskab skal håndtere Vejles affald
Vejle Kommune vil indgå et offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet. Etablering af nyt stort ressourcecenter bliver en del af samarbejdet
AffaldGenbrug har netop genudbudt projektet, men det er ikke, fordi de private ikke har vist interesse for det offentlig-private samarbejde, at udbuddet i første omgang blev annulleret.
- Der var fire ansøgere. Tre af dem var ikke konditionsmæssige. Det drejede sig om nogle faktuelle form krav, og det har vi orienteret virksomhederne om. Konkurrencesituationen var ikke optimal med kun en konditionsmæssig ansøger, og derfor valgte vi at annullere udbuddet for derefter at genudbyde, forklarer Jørgen Chris Madsen, chef for AffaldGenbrug i Vejle Kommune.
Selskabet skal ud over selve opførelsen af ressourcecenteret tildeles en eller flere langvarige driftsaftaler med Vejle Kommune om blandt andet drift af det nye ressourcecenter, administration af indsamlingsordninger for husholdningsaffald og drift af genbrugspladser. Kommunen forventer, at driftsaftalen med selskabet i kontraktens løbetid, som på nuværende tidspunkt forventes at være 20 år, vil have en værdi på op mod to mia. kroner.
AffaldGenbrug lægger i udbudsmaterialet op til, at kommunen skal eje 49 procent af aktierne i selskabet, mens den private part får aktiemajoriteten med 51 procent.
Innovation i samarbejde
Forud for udbuddet har AffaldGenbrug været igennem en OPI-proces - offentlig-privat innovation.
- OPI-modellen består i, at vi, inden vi udarbejdede udbudsmaterialet, har haft en dialog med virksomheden Marius Pedersen. Eksterne rådgivere styrede den proces, og det var et spørgsmål om at få afdækket, om der overhovedet var nogen idé i at gå den vej - ville en privat aktør kunne se en idé i selskabsformen og projektet som helhed, forklarer Jørgen Chris Madsen og fortsætter:
- Det er et nyskabende projekt. Det findes ikke på affaldsområdet i Danmark i den form, som vi lægger op til hverken i konstruktion eller anlægsform. Derfor har vi først og fremmest været nødt til at afdække, om der er interesse for formen. Det er også derfor, vi har valgt den konkurrenceprægede dialog som udbudsform. Det er for at få en dialog med markedet om, hvordan man skaber den bedste løsning.
Ikke rentable
Ifølge Jørgen Chris Madsen kan det innovative partnerskab være med til at gøre affaldsområdet rentabelt.
- Vi tror, at vi kan opnå nogle synergier ved at arbejde tættere sammen med de private og opnå nogle stordriftsfordele, som kan være svære at opnå nu. Affaldsområdet er lidt i en brydningstid lige nu, hvor kommunerne ikke længere har råderet over alt affaldet, siger han.
Det giver ifølge Jørgen Chris Madsen mening at gå sammen om løsningen af affaldsopgaven.
- Kommunerne skal håndtere en affaldstype fra husholdningerne, og de private skal håndtere en anden affaldstype fra erhverv, men der er ikke så stor forskel på affaldstyperne. Det er mere et spørgsmål om, hvor det kommer fra. Kommunerne og de private vil, hvis de arbejder alene eventuelt skabe nogle anlæg, som ikke nødvendigvis er så rentable, fordi vi ikke kan udnytte mængderne på tværs, siger han og uddyber:
- Vi tror, at projektet kan være en rigtig god måde at få sat gang i at få skabt nogle store centrale sorteringsanlæg i Danmark, hvor man både kan håndtere affald fra kommuner og private. Vi tror også, at det kan give en højere genanvendelse af affaldet for færre penge.
Ikke meget udbredt
Ifølge Dansk Byggeri har der ikke været mange eksempler på OPI-selskaber i Danmark.
- OPI er ikke noget, der er særligt udbredt. Der har været en del snak om, hvordan man griber det an. Vi fornemmer, at der i forbindelse med den offentlige sektors serviceforpligtelser er en interesse i at få det offentlige og private til at spille sammen i innovationssamarbejder. I det her tilfælde går man så et skridt videre til også at lave et driftsselskab, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
Ifølge erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, kan de to sektorer få noget ud af at udvikle sammen.
- Der er ingen tvivl om, at den offentlige og private sektor sammen kan lave noget, der er værdiskabende for begge parter. Men der er stadigvæk usikkerhed blandt de private og offentlige aktører om, hvordan man gør det her. Det er vigtigt, at man arbejder ud fra den erkendelse, at der stadig er områder, der ikke er afklaret i forhold til, hvordan sådan et samarbejde skal køre rundt. Her er OPI oplagt, fordi man er innovationstænkende, siger han.
Torben Liborius påpeger, at man generelt skal være obs på vilkårene i samarbejderne:
- Det er vigtigt, at vilkårene er i orden, og at når man som privat part indgår i et offentlig-privat selskab, ikke bliver afskåret fra i øvrigt at udvikle sit marked og indgå i andre samarbejdsrelationer.
Fristen for at anmode om prækvalifikation er 23. oktober klokken 12. Jørgen Chris Madsen forventer, at det endelige udbudsmateriale, som de prækvalificerede virksomheder skal byde på, udsendes til foråret.
OPI
Offentlig-private innovationspartnerskaber (OPI) er en samarbejdsform, hvor offentlige institutioner og private virksomheder sammen udvikler nye innovative løsninger.
Det særegne ved OPI-samarbejde sammenlignet med andre former for offentlig-privat samarbejde er, at relationen mellem deltagerne ikke kan karakteriseres som et aftager/leverandør-forhold med henblik på levering af en kendt løsning. (Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen)