Entreprenører klar til ekstrem-energibyggeri
Trods de mest ambitiøse fremtidige energikrav er der masser af byggefirmaer, der byder ind
Region Nordjylland er blevet en såkaldt klimaregion, og det medfører, at den prioriterer høje energikrav til dens offentlige nybyggeri.
Regionen har udbudt fire store sundhedshuse spredt i regionen, som ønskes opført, så de kan leve op til de mest ambitiøse energikrav, som ikke bare skal klare fremtidens 2020-krav, men de skal også leve op til den tyske certificering DGNB.
DGNG er en allround certificering, der ikke kun tager højde for et byggeris energiforbrug og varmeforbrug, men også har krav inden for driftsøkonomi og det sociale aspekt via et ordentligt indeklima. Der er en dansk version på trapperne til i første omgang kontorbyggeri, og en samlet danske byggebranche via Green Building Council satser på den som fremtidens byggeri-kvalitetstempel.
Stor interesse
Men trods alle disse krav og skills melder Region Nordjylland om masser af interesse. Hele fire store byggeprojekter i Nordjylland i henholdsvis Pandrup, Hurup, Brønderslev og Sæby til en samlet pris på 200 mio. kr. er i spil.
To af de fire sundhedshuse er langt i udbudsfasen.
På udbuddet på sundhedshuset i Pandrup er der 18 totalentreprenører, der ønsker at blive prækvalificerede til opgaven, og hele 29 firmaer har meldt sig til prækvalificering til den tekniske rådgivning.
Og i forbindelse med udbuddet af Hurup-projektet var 30 interesserede rådgivergrupper og 18 totalentreprenører.
Det glæder projektleder Anne Hedegaard fra Region Nordjylland, der også er lidt overrasket.
- Vi er meget glade for den opmærksomhed, der er, og det er altid positivt for en bygherre, at der er mange virksomheder, som mener, at de er i stand til at udføre et byggeri, også i dette krævende niveau, siger hun.
Bevidst om standard
Regionen har været bevidst, om, at netop den nye certificering DGNB er valgt som standard, da den for alvor er på vej frem både international og nu også i Danmark.
Region Nordjylland har i forbindelse med den nye status som klimaregion forpligtet sig til at leve op til store energimål. Og DGNB-certificeringen er et logisk skridt på vejen.
I udbudskravene er det understreget, at rådgiverne og de udførende skal have haft erfaring med lavenergibyggeri samt klima- /energimærkning af byggerier. Og Anne Hedegaard oplever at den erfaring er til stede i stor målestok.
Regionen har i forbindelse med udbuddene på sundhedshusene gjort sig klart, at et DGNB-byggeri vil koste mere end et BR10-byggeri.
Men det er fremtiden, mener Nordjylland.
- Det her er et pilotprojekt for os, men der er ingen tvivl om, at det er den rigtige vej at gå. Og netop DGNB-certificeringen er velegnet, fordi den ikke bare tager udgangspunkt i en energibesparelse, med har alle de andre dimensioner med, og derved i højere grad kan bruges til at karakterisere den type bygning, vi ønsker opført, siger projektleder Anne Hedegaard.
Tunet bygebranche
Hos Dansk Byggeri er branchedirektør Per Thomas Dahl glad for at høre, at så mange firmaer byder på et så avanceret byggeri som i Nordjylland, og han mener, at det viser, at den danske byggebranche er tunet ind på energibyggeri.
- Det er en stor bevidsthed hos vores medlemmer om, at det er meget vigtigt at magte energibyggeri. Det er fremtidens måde at bygge på, og hvis bygherrerne kræver den nye certificering DGNB, så skal vi også kunne leve op til den, og den proces er vi startet på, siger Per Thomas Dahl.