Store byggefagforeninger anbefaler et nej til OK-12
Flere store byggefagforeninger og et enkelt forbund arbejder for et nej til mæglingsforslaget
Det er Dansk Byggeris manglende vilje til at imødekomme fagbevægelsens krav om tredjepartsforpligtelse og højere mindsteløn, der får fagforeningerne til at opfordre medlemmerne til at krydse nej ved den urafstemning, der begynder i denne uge.
Blandt de markante nej-sigere er landets største byggefagforening 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København, malerne i København, Stilladsarbejdernes Landsklub, byggefagforeningerne i Aarhus, 3F Frederiksborg i Nordsjælland og byggefolkene i 3F Randers, Aalborg og Horsens.
Derudover anbefaler Blik- og Rørarbejderforbundet som eneste forbund medlemmerne at stemme nej. Her lykkedes det ikke selv at forhandle et resultat hjem, og blikkenslagere og vvsere er derfor samlet op af mæglingsforslaget.
Alligevel forventer fremtrædende arbejdsmarkedsforskere, at der samlet set stemmes ja til det mæglingsforslag, som forligsmand Asbjørn Jensen har offentliggjort.
Umaskeret klassekamp
- Dansk Byggeri har med sit nej til at sikre danske arbejdspladser inviteret til umaskeret klassekamp, og så får de svar på tiltale, og det skal være et nej til overenskomsten, siger byggegruppeformand i BJMF, Claus von Elling.
Han erkender, at det er usædvanligt at snakke om klassekamp.
- Men vi kan ikke opfatte det på anden måde, når Dansk Byggeri direkte siger, at det er af ideologiske årsager, at man ikke vil være med til at beskytte det danske arbejdsmarked. Så er vi nødt til at benytte en anden retorik. Vi havde bestemt foretrukket, at arbejdsgivere og lønmodtagere havde samarbejdet og fundet løsninger i fællesskab, men når Dansk Byggeri ikke vil være med, kan det ikke være anderledes. Vi er klar til at lave en effektiv strejke, men hvis vi ikke er i stand til at vælte hele mæglingsforslaget, så håber jeg i det mindste, at vi får sendt et kraftigt signal til arbejdsgiverne, siger Claus von Elling.
I Hillerød har en enig branchegeneralforsamling i byggegruppen i 3F Frederiksborg anbefalet et nej.
- Det er en hilsen til arbejdsgiverne om, at nok er nok. Vi føler os truet på levebrødet, akkurat som i øvrigt mange af de små og mellemstore byggevirksomheder, der ikke ville have problemer med et tredjepartsansvar, fordi for dem er en aftale en aftale. Så vi er parat til en konflikt og forhåbentlig få social dumping sat på dagsordenen i en ny forhandling, siger byggegruppeformand Mogens Larsen.
Også Bo Rosschou, formand for de københavnske malere, skruer op for retorikken:
- Arbejdsgiverne øger koldt og kynisk presset på danske lønninger ved at benytte underbetalte polske arbejdere. De udnytter krisen til at rette et lammende stød mod fagbevægelsen. lyder opfordringen fra malerformanden.
Ikke god skik
Centerleder ved forskningscentret FAOS på Københavns Universitet Søren Kaj Andersen er ikke i tvivl om, at utilfredsheden vil blomstre" inden for byggeriet.
- Det er i den forbindelse usædvanligt, at 3Fs forbundsformand Poul Erik Skov Christensen har været ude med et endog meget kraftigt angreb på Dansk Byggeri for ikke at tage ansvar i kampen imod social dumping.
Søren Kaj Andersen synes i øvrigt, at det ligner en tanke, at skatteminister Thor Möger Pedersen allerede dagen efter byggeriet havde indgået sit forlig, annoncerede initiativer mod social dumping og sort arbejde.
- Det er ikke de samme emner, som var i spil ved overenskomstbordet, men man kan forestille sig, at ministerens initiativer vil lægge en dæmper på utilfredsheden i byggeriet, siger han.
Også lektor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kalder det højst ejendommeligt, at en aftale undsiges som det reelt sker med angrebet på Dansk Byggeri. Han mener, at man dermed ophidser medlemmerne, og det er ikke god forhandlingsskik, lyder hans dom.
Begge arbejdsmarkedsforskere forventer imidlertid, at lønmodtagerne samlet set stemmer ja til mæglingsforslaget og at der derfor ikke bliver konflikt.
Resultatet af urafstemningen offentliggøres af forligsmanden 17. april.