Karakterer til byggeri sikrer bedre kvalitet
På Byggeriets Evaluerings Centers 10 års-dag bliver firmaers nøgletal nu offentlige og det styrker det stadig mere anvendte system
Det kræver dog, at de vurderede firmaer er med på åbenhed både med de gode og de dårlige karakterer, og den er flere hundrede entreprenører og rådgiver med på. Dette giver nye muligheder for bygherrer af alle slags, men vil også betyde øget selvjustits, mener Peter Hesdorf, der er direktør i Byggeriets Evaluerings Center.
Byggeriets Evaluerings Centers brugte i går deres 10 års jubilæumsdag til at annoncere denne nyhed, og det er en god nyhed, mener Peter Hesdorf, der er overbevist om at åbenhed er vejen frem for byggebranchen.
Færre fejl og mangler
Ud over denne nyhed kunne centeret fejre dagen mede en række opmuntrende fakta, som markant færre fejl og mangler og også nedgang i ulykker i deres evaluerede projekter.
Peter Hesdorf er en saglig mand, så han vil ikke på centerets vegne tage hele æren for den udvikling. Den hænger sammen med mange andre omstændigheder blandt andet konjunkturer og fald i aktivitet.
Men når det er sagt, mener han, at både centeret og nøgletalssystemet og ikke mindst de meget omdiskuterede ratingtal, har haft indflydelse på byggebranchens udvikling til det bedre. Og det er ikke kun indenfor det statslige og almene byggeri, hvor der stilles krav om nøgletal i forbindelse med udbud.
Brugen af nøgletal har bredt sig til privat byggeri, hvor det indgår i udbudskravene. Og også kommunerne benytter sig i stor grad af systemet til udvælgelse.
- Det er meget svært at dokumentere lige nøjagtig, hvor Byggeriets Evaluerings Center gør en forskel. Men der er ingen tvivl om, at vi skubber til noget. Konkret kan vi se det på, hvor mange der melder sig til, og vi kan se på, hvor mange, der bruger det. Men vi oplever også, at de vurderede firmaer bruger ratingsystemet til at bliver bedre, siger Peter Hesdorf.
Debat om karakterer
Der har været en del debat blandt andet i Licitationen om ratingsystemet og der konkurrenter til Byggeriets Evaluerings Center, der kalder det useriøst og har valgt kun at bruge nøgletallene.
Peter Hesdorf mener dog ikke, at de ene udelukker det andet.
- Vores ratingsystem bygger på nøgletallene. Det vil sige, at hvis ratingen er tilgængelig og offentlige er nøgletallene det jo også. Så for os er det ikke et enten eller, men et både og, siger han.
Der arbejdes også på at gøre nøgletallene tilgængelig på nettet, hvis de udførende er klar til det. Så Byggeriets Evaluerings Center kan fejre 10 års jubilæum på, at de gør en forskel, og en af deres kæpheste er netop åbenheden, og det kan være en udfordring for en branche, der traditionelt har været lukket. Men det er under forandring.
- Det er mit klare indtryk, at byggebranchen i højere grad har indset, at åbenheden er vejen frem mod større effektivitet og flere kunder. Firmaerne står ved det, de præsterer - også selvom de ikke scorer topratings hver gang. Ingen kan være en succes hver gang. Og den erkendelse betyder, at de gerne viser deres gode data frem og ikke prøver at skjule de mindre gode resultater. Den form for ærlighed sikrer troværdighed, siger Peter Hesdorf til Licitationen.