Uenighed om følgerne af ændrede EU-regler
Organisationer frygter for sikkerheden for både forbrugere og medlemmer, men Sikkerhedsstyrelsens deler ikke bekymringen
EU-kommissionen åbner i et forslag til ændring af det såkaldte anerkendelsesdirektiv for, at udlændinge skal have lettere adgang til erhverv som er lovreguleret. Organisationerne frygter, at det skal tolkes sådan, at udenlandske erhvervsudøvere ikke skal have samme kvalifitaioner for at udføre arbejde, som kræver autorisation. Ud over at det vil favorisere udenlandske virksomheder på bekostning af danske, vil det i værste fald kunne gå ud over sikkenheden ved installationerne.
- Vores udgangspunkt er, at kravet for at få autorisation skal være akkurat det samme, uanset om installatøren er dansk eller udenlandsk, siger Jens-Olav Pedersen, næstformand i Dansk El-Forbund.
- Autorisationen ligger hos installatøren, mens der ikke er krav til den ansattes kvalifikationer for at udføre el-arbejde. Derfor må der ikke ske en lempelse i autorisationsreglerne. Autorisationen er en sikkerhed for både den, der udfører el-arbejdet, og for forbrugeren. Vi er derfor meget, meget bekymrede, hvis det er lempelse af kravene til autorisation, der lægges op til. El-arbejde er jo ikke ufarligt, hvis det udføres ukyndigt. Ved anvendelse af forkerte dimensioner og materialer er der risiko for brandfare, siger Jens-Olav Pedersen.
Risiko for epidemier
Bekymringen er ikke mindre i Blik- og Rørarbejderforbundet.
- I VVS-branchen vil manglende kendskab til de danske vandnormer medføre risiko for blanding af vandsystemer ved f.eks. regnvand kontra drikkevand, spildevand kontra drikkevand, vand til opvarmning kontra drikkevand osv. Alt sammen med sygdomme og i værste tilfælde epidemier til følge, siger forbundsformand Max Meyer.
- Manglende kendskab til Sikkerhedsstyrelsens direktiver vedrørende gasinstallationer vil medføre en ikke ubetydelig risiko for gasulykker og i værste fald tab af liv, siger han. Fagforbundene afgiver høringssvar gennem BAT-kartellet og LO.
Styrelse ikke bekymret
Sikkerhedsstyrelsen, der udsteder autorisationerne, deler ikke organisationernes bekymring.
- Vi mener ikke, at direktivforslaget åbner porten mere end den hidtil har været åbnet. Vi kender i forvejen til udenlandske erhvervsudøvere, der vil have dansk autorisation, og i øjeblikket har 93 udlændinge hel eller delvis autorisation. De har fået deres autorisation efter en konkret vurdering af deres kvalifikationer, og det vil der ikke blive ændret ved. Vi har fortsat mulighed for at afslå anerkendelse af deres kvalifikationer og dermed afslå at give autorisation. Udlændingene skal også i fremtiden leve op til de danske sikkerheds- og kvalitetsstyringskrav, siger kommunikationskonsulent Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen.
- Vi kan, som vi læser det, også i fremtiden afslå delvis autorisation ud fra en sikkerhedsmæssig synsvinkel, siger hun.
Anerkendelsesdirektivet er i sin nuværende udgave fra 2005 og har allerede medført forskelsbehandling. I Danmark er der krav om en arbejdsmiljøfaglig uddannelse på 18 områder. På de ni af områderne skal den udenlandske arbejdskrafts kvalifikationer godkendes af Arbejdstilsynet. På de øvrige ni områder er de krav, der stilles i hjemlandet, principielt også tilstrækkelige i Danmark.