Unge talenter tørster efter spilletid
Næsten 100.000 unge er bænket på sidelinien. Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland opfordrer til private virksomheder i regionen til at give plads til unge talenter
Derfor sætter Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland nu sammen med jobcentrene i Østdanmark fokus på problemet i en storstilet kampagne, der henvender sig både til de unge og til ca. 30.000 private virksomheder i regionen. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er bekymret over situationen og hilser derfor kampagnen velkommen:
- Alt for mange unge er hverken i job eller uddannelse. Vi ved, at en uddannelse giver bedre muligheder på arbejdsmarkedet, og at uddannelse er med til at skabe viden og vækst for samfundet. Derfor tror jeg mere på uddannelse end på noget andet. De ufaglærte er desværre de første, der mister jobbet i krisetider. Og de ufaglærte er også dem, der er i størst risiko for at hænge fast i kontanthjælpssystemet. Derfor er det så vigtigt, at unge tager en uddannelse, siger Mette Frederiksen (S).
Møder virkeligheden
Jobcentrene i Østdanmark arbejder intensivt med at indfri regeringens målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.
Opgaven er en stor udfordring, som kræver, at jobcentre, Ungdommens Uddannelsesvejledning, erhvervsskoler, virksomheder m.fl. samarbejder på tværs. Kampagnen spiller således på flere tangenter. Udover en kampagnehjemmeside og en Facebook-side, hvor såvel de unge som virksomheder kan hente informationer og dele erfaringer, arrangeres der ca. 2.500 besøg, hvor konsulenter fra jobcentrene tager ud til virksomheder og informerer om mulighederne i at hjælpe med at bringe flere unge i uddannelse.
Derudover skabes der en meget direkte kontakt mellem de unge og lokale virksomheder, når eventen "Unge møder virksomheder" skydes i gang. 24 jobcentre i Region Hovedstaden og Sjælland inviterer de unge på en inspirationstur til lokale virksomheder.
Sorø-firma går foran
Hos firmaet Altan.dk i Sorø er man ikke i tvivl om, at velkvalificeret arbejdskraft er af stor betydning, hvis erhvervslivet skal kunne følge med efterspørgslen i de kommende år. Direktør Peter Knudsen siger:
- Inden for de næste ti år vil der være 100.000 ufaglærte på arbejdsmarkedet samtidig med, at behovet for uddannet arbejdskraft vil stige. Hvis ikke der bliver uddannet flere unge, får erhvervslivet et stort problem med at følge med i udviklingen.
Ifølge Peter Knudsen er det derfor afgørende, at der findes tilbud til de unge, der gør det lettere for dem at komme i uddannelse og dermed arbejde. Men samtidig ser han det også som de enkelte virksomheders ansvar at hjælpe med at løfte opgaven.
- Det er klart, at for mange mindre virksomheder kan det være vanskeligt at finde overskuddet til at tage en ung, uuddannet ind. Men hvis man på nogen måde kan, bør man som virksomhed benytte sig af en af de mange ordninger, hvor man kan få støtte til at uddanne et ungt menneske, f.eks. voksenlærlingeordningen, siger Peter Knudsen. Hos Altan.dk har man valgt at tage ansvaret på sig. Her uddanner man selv alle virksomhedens montører.