Forlig uden ny medicin
Byggeforlig uden nye bestemmelser om udenlandsk arbejdskraft og øget fleksibilitet
Forliget er baseret på de reguleringer og tekster, som blev aftalt i det store industriforlig mellem DI og CO-industri for snart tre uger siden og er helt blottet for nye elementer skræddersyet til byggeriet.
Det beklager Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen.
- Vi er skuffede over, at vi ikke nåede igennem med aftaler om øget fleksibilitet og forhold omkring udenlandsk arbejdskraft, men modparten havde malet sig selv op i et hjørne med en meget ultimativ måde at forhandle på, siger han.
Enige om målet
Lønmodtagerne mødte med tre krav for at sikre bedre overenskomstdækning af udenlandsk arbejdskraft. Det drejede sig indførelse af et tillæg for ikke at arbejde i akkord som udlændinge sjældent gør overenskomstforpligtelse for underentreprenører og værn mod falske enkeltmandsvirksomheder de såkaldte arme-ben firmaer.
- Vi har været enige om målet men bestemt ikke om midlerne. En forhøjelse af timelønnen med 20 kroner og en tredjepartsforpligtelse løser ikke de udfordringer, vi står overfor. Det ville betyde en voldsom omkostningsforøgelse og ikke gavne det organiserede arbejdsmarked. I stedet vil det blot betyde, at endnu mere arbejde vil gå uden om det organiserede arbejdsmarked, siger Lars Storr-Hansen.
- Vi ville gerne have været med til at forbedre vores 48 timers møder, som alle er enige om faktisk fungerer allerede, og vi havde gode drøftelser om arme-ben, og vi var faktisk enige om nogle protokollater på dette område. Men for 3F var det alt eller intet, og så blev det intet, og det tror jeg ikke tjener medlemmernes interesser.
Bitter pille at sluge
Lars Storr-Hansen kalder dog aftalen for ansvarlig.
- Den peger fremad og vil forbedre branchens konkurrenceevne, men vi har desværre ikke fået øget fleksibilitet, som også kunne have været med til at give bedre konkurrenceevne. Det er en bitter pille at sluge.
Lars Storr-Hansen er meget skuffet over forløbet, men understreger, at forhandlingerne trods uenighederne om midlerne er foregået i en ordentlig tone og han forventer ikke, at overenskomstforhandlingerne på sigt skader samarbejdet mellem parterne.
- Vi er dybest set samarbejdspartnere, og når vi nu får denne rituelle stammedans lagt bag os, så både håber og tror jeg, at vi fortsætter vores normalt gode samarbejde, siger han.
Læs også dagens leder.