Boliger skal trække læsset
BAT-kartellet er enige med regeringen om at afskaffe ordningen og erstatte den med ordning målrettet energirenovering. Håndværksrådet vil have forbedret nuværende ordning
- Det er den private boligsektor, der skal trække gang i beskæftigelsen, og det er fornuftigt af regeringen at fjerne boligjobordningen og i stedet erstatte den med en meget mere målrettet ordning for eksempelvis energirenovering. At bruge offentlige penge til at smøre et tyndt lag fernis ud over noget, der ikke er særlig blivende, strategisk eller systematisk, giver vi ikke så meget for, siger Gunde Odgaard.
Hyler og skriger
Han har observeret, at nogle af hans kolleger i branchen "hyler og skriger over det", men det er meget fornuftigt at vurdere, hvad vi i fremtiden skal satse på i byggeriet.
- Det er der, vi skal dirigere de knappe støttekroner hen. Det troede jeg, at vi var enige om, men det er vi ikke. Der er nogle, der bare vil strø et tyndt lag ud over det hele, siger Gunde Odgaard, der blandt andet stiller spørgsmålstegn ved, om det rammer malerne at fjerne boligjobordnigen:
- Hvis man energirenoverer, vil der også blive arbejde til malerne, siger Gunde Odgaard, der tror, at vi skal et godt stykke på den anden side af 2014, før der igen kommer gang i væksten.
Stik modsat
Afdelingschef Frank Korsholm fra Håndværksrådet har den stik modsatte holdning til boligjobordningen, som han vil forbedre og ikke afskaffe:
- I Sverige har en lignende og for borgerne mere attraktiv ordning skabt titusindevis af nye job med en omsætning i størrelsesordenen 35 mia. kroner. Samtidig er det sorte arbejde blevet minimeret. Det ville virkelig bidrage til en kickstart af den danske økonomi, der har så svært ved at komme igang, hvis regeringen forbedrer boligjobordningen. Samtidig vil det også være en ordning, der ikke skaber plads til den unfair konkurrence fra østarbejderne. At fjerne den ordning vil være et defensivt økonomisk træk. Vi har brug for det modsatte, forklarer Frank Korsholm til Licitationen.
Risikofrit
Han peger på, at det samtidig vil være nærmest økonomisk risikofrit at forbedre ordningen, da det vil skabe så meget omsætning og fjerne det fra sort arbejde, at statskassen vil få pengene tilbage igen.
- Undersøgelser i Sverige har vist, at statskassen har et positivt afkast. Det kan godt være, at det svenske og danske finansministerieum ikke er enige i den holdning, men hvor mange ville i telefoninterviews indrømme over for staten, at de har anvendt eller vil anvende sort arbejde, hvis ikke fradragsordningen fandtes, siger Frank Korsholm.