Besværlige udbudsprocesser skal forenkles
Organisationer går nu til kamp mod for megen udbudsadministation, der giver spild af kroner og kræfter hos både byggefirmaer og bygherrer
De ønsker at forbedre praksis på området med en dybdeborende undersøgelse af problemets omfang og en vejledning på området med specielt fokus på prækvalifikation fra Værdibygs side.
- Det er vores erfaring, at der er en meget stor usikkerhed på dette område og vidt forskellig praksis med udbud i det hele taget. Konsekvensen er, at bygherrer ofte oplever, at de udfører et kæmpearbejde i forbindelse med at beskrive udbud og behandle tilbud, og entreprenører føler det som en ressourcekrævende proces at skulle udarbejde prækvalifikationsmaterialet. Den proces kan bliver betydeligt lettere, siger Rolf Simonsen, der er sekretariatsleder i Værdibyg.
Vil forbedre byggeri
Værdibyg er netop sat i verden af brancheorganisationer både fra arbejdsgiver og tagerside inden for byggeri for at lette praksis og optimere byggeriet i Danmark.
Og at smidiggøre udbudsprocesserne har en meget høj prioritering, da det netop er grundlaget for næsten alt byggeri.
Rolf Simonsen fastslår, at det centrale for Værdibygprojektet er, at processen kan blive mere gennemskuelig og mindre ressourcekrævende for både udbydere og de bydende.
For at nå til en bedre praksismodel vil Værdibyg inddrage byggeriets praktikere i et centralt workshopforløb.
Byggeriets Evaluerings Center er også tændte på at optimere udbudsprocesserne i byggebranchen. De angriber dog problematikken anderledes end Værdibyg, men de to organisationer vil supplere hinanden undervejs.
Byggeriets Evaluerings Center vil blandt andet bruge deres erfaring inden for nøgletalssystemer og vurdering af firmaer til at komme mere ned i en analyse om baggrunden for problemerne. Centeret har netop fået støtte af Realdania til dette afklaringsprojekt.
- Der er en del inden for byggeriet, der klager over de store problemer, som de mener, der er inden for udbudsområdet - det er for tilfældigt med for meget administration. Vi vil i første omgang grave i det og prøve at finde ud af, hvor stort problemet reelt er, og konkret på hvilke områder. Det handler i den sidste ende om at gøre udbudsprocessen bedre, siger direktør i Byggeriets Evaluerings Center, Peter Hesdorf.
Han forventer, at de vil finde frem til de særlige områder, der trænger til at blive strammet op.
Mange klager
Et af dem, som Peter Hesdorf hører om, er inden for den indledende runde i prækvalifikationsudbud, hvor mange rådgivere og entreprenører klager over at skulle aflevere for meget og for forskelligt materiale til udbyderne fra gang til gang.
- Vi forventer, at vi vil ende op med forskellige forslag til, hvordan bygherrerne kan gøre deres udvælgelsesprocesser mere ensartede via en vis grad af standardisering, der vil gøre materialekravene lettere for rådgiverne og entreprenørerne, siger Peter Hesdorf.
I kølvandet på den aktuelle debat i blandt andet Licitationen om, at der i stedet for de store offentlige udbud burde være flere prækvalifikationer, svarer Peter Hesdorf, at det ikke er deres opgave at anbefale det ene eller andet.
- Formålet med vores projekt er, at vi kan optimere udbudsarbejde generelt, og i den proces selvfølgelig også gøre prækvalifikations-modellen mere enkel at gå til, siger Peter Hesdorf, der blandt andet peger på øget digital dokumentation, som en af løsningerne.
Byggeriets Evaluerings Center vil på sigt komme med en slags køreplaner eller opskrifter, som bygherrer kan følge, når de skal udvælge rådgivere og entreprenører til et projekt.
Køreplanerne skal gøre processen lettere for alle parter. Og også Værdibyg vil i det kommende arbejde med udbud i samarbejde med byggebranchens virksomheder komme frem til en slags vejledning med gode råd til, hvordan man gennemfører en standardiseret og målrettet prækvalifikationsproces samt konkrete eksempler på brugbare kriterier.
Resultatet fra både Værdibyg og Byggeriets Evaluerings Center forventes at ligge klar om et års tid.