Bødeniveau er helt ude af proportioner
En sag, hvor Arbejdstilsynet har tildelt en borger en bøde på 25.000 kroner for stående i en rendegraver at have renset tagrender, ender på ministerens bord
Bøden var endda i første omgang 25.000 kroner, men byretten i Roskilde nedsatte den til 10.000 kroner, der dog kan "forvandles til ti dages fængsel".
Det spørgsmål skal beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tage stilling til, efter at Pia Kjærsgaard (DF) har rejst sagen, og hun opfordrer ministeren til, at bødeniveauet i sådanne sager sættes ned.
90-årig borger
Pia Kjærsgaard fortæller, at der er tale om en snart 90-årig borger, og at "det forekommer helt ud af proportion, at en forseelse af den art kan afstedkomme en bøde af den nævnte størrelse":
- I mange andre sager er bødeniveauet lavere. I hastighedssager i trafikken, hvor liv og lemmer står på spil, er bøderne ofte lavere. I førstegangstilfælde er straffen for overtrædelse af knivloven under ikke skærpende omstændigheder 3.000 kroner. Bødeniveauet for en diskutabel manglende sikkerhed i forbindelse med at rense tagrender foretaget af en privat borger på dennes egen private ejendom forekommer helt ude af proportion med andre lovovertrædelser, mener Pia Kjærsgaard.
Samtidig skal ministeren redegøre for, om hun finder det rimeligt, at Arbejdstilsynet som en del af sine arbejdsopgaver kan beskæftige sig med den måde, hvorpå private udfører almindeligt reparations- og vedligeholdelsesarbejde på egen privat ejendom, herunder rense tagrender, klippe hæk, slå græs, male eller skifte dæk på bilen.
Med henvisning til den tidligere nævnte sag fortæller Pia Kjærsgaard, at den pågældende borger "har renset tagrender på denne måde gennem 40 år uden problemer".
Byretten nedsatte bøden med henvisning til, at der ikke var sket nogen skade, at der ikke tidligere var givet et påbud. Samtidig blev det slået fast, at der "ikke var handlet forsætligt eller groft uagtsomt".
Nidkært
- Sagen er et eksempel på, hvor nidkært og nævenyttigt Arbejdstilsynet kan agere, og rejser et helt principielt spørgsmål om, hvorvidt Arbejdstilsynet skal gå ind på private ejendomme og blande sig i, hvordan en privat borger udfører helt almindeligt vedligeholdelsesarbejde. Der må være en nedre grænse og en bagatelgrænse for, hvad Arbejdstilsynet skal blande sig i. I det konkrete tilfælde har der åbenlyst ikke været noget i vejen med sikkerheden omkring arbejdets udførelse, og det forekommer helt hen i vejret, at Arbejdstilsynet har blandet sig i, hvordan borgeren har renset sine tagrender, siger Pia Kjærsgaard.