Regeringen ønsker Europa i arbejde
Regeringens EU-programerklæring indeholder ikke meget om bekæmpelse af social dumping
Det er overskriften på den danske regerings programerklæring for det igangværende formandskab, - en programerklæring på 62 sider, hvori blandt andet indgår nogle få linier om social dumping.
De fire grundlæggende prioriteter for det danske formandskab bliver at bidrage til:
- Et ansvarligt Europa
- Et dynamisk Europa
- Et grønt Europa
- Et sikkert Europa
Statsminister Helle Thorning-Schmidt konstaterer, at det indre marked er en hjørnesten i EU-samarbejdet, "som de seneste tyve år har bundet Europa sammen og skabt øget vækst og velstand":
- Vi har mere end nogensinde brug for et bæredygtigt indre marked, der skaber job, stabilitet og fremgang for europæerne og EUs virksomheder. Vækst i Europa kræver en videreudvikling af det indre marked til gavn for både borgere og virksomheder, og at vi styrker uddannelse, forskning, innovation, ligestilling og det europæiske arbejdsmarked, hedder det blandt andet i den danske programerklæring.
Et af hovedelementerne er at få styr på den finansielle sektor, som politikerne forsøger at give hovedskylden for den internationale finansielle krise:
- Den finansielle krise har understreget behovet for styrket regulering og tilsyn med den finansielle sektor, og det danske formandskab vil derfor lægge stor vægt på dette arbejde, hedder det videre.
Regeringen konstaterer videre, at de sociale dimensioner af en integreret europæisk økonomi i det indre marked gensidigt skal styrkes, og i den forbindelse nævnes at "respekt for arbejdstagernes rettigheder skal styrke tilliden til det indre marked og den fri bevægelighed for tjenesteydelser:
Offentlige indkøb
Samtidig gøres der opmærksom på, at fri bevægelighed, lovlig indvandring fra såvel tredielande som inden for EUs indre marked, "skal ske under den forudsætning, at de grundlæggende arbejdsvilkår og overenskomster i værtslandene overholdes, og at reglerne om fri personbevægelighed i det indre marked ikke misbruges".
Interessant for især mindre og mellemstore virksomheder er afsnittet om offentlige indkøb, hvor regeringen noterer, at "forenkling af EUs udbudsregler er nødvendig for at mindske omkostningerne for både virksomheder og offentlige myndigheder:
- Enkle og mere fleksible udbudsregler vil bidrage til, at offentlige myndigheders indkøb i højere grad kan bruges som vækstdriver i forbindelse med for eksempel grønne eller innovative udbud. Et mere enkelt regelsæt vil gøre det lettere for især de små og mellemstore virksomheder at byde på udbud på tværs af grænserne i EU. Af hensyn til den generelle økonomi bør udgangspunktet for sådanne udbud være, at dette sker inden for en omkostningseffektiv tilgang.