Ministerium afviser bygningssagkyndige
Regeringen vil ikke ændrede i de nye regler om huseftersyn og elinstallationsrapport
I et svar til foreningen peges der på, at reglerne om bestilling af tilstandsrapporter og om elinstallationsrapporter som led i huseftersynsordningen hører under Erhvervs- og Vækstministeriet, mens reglerne om beskikkede bygningssagkyndige hører under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.
Det er dog Justitsministeriet på vegne af alle tre ministerier, der svarer på brevet fra de bygningssagkyndige:
- Der er med revisionen af huseftersynsordningen navnlig gennemført en udbygning af den nuværende ordning, således at en potentiel køber skal have flere oplysninger om den konkrete ejendom, som den pågældende overvejer at erhverve, herunder for eksempel oplysning om elinstallationers funktion og lovlighed i en særskilt elinstallationsrapport, oplyser Justitsministeriet.
Samtidig peges der på, at med revisionen er der også foretaget en række ændringer af ejerskifteforsikringens vilkår og dækningsomfang:
- Der er med den gennemførte revision af huseftersynsordningen derimod ikke foretaget grundlæggende ændringer af reglerne om bestilling af tilstandsrapporter.
I henvendelsen anføres det, at tilstandsrapporterne hovedsageligt bestilles af ejendomsformidlere via forsikringsselskaber, og at dette er til skade for både købere og sælgere. Det foreslås på den baggrund, at der indføres et centralt internetbaseret bestillingssystem, fortsætter ministeriet.
Ikke markedsvilkår
Det oplyses, at udvalget om huseftersynsordningen overvejede et forslag om en ordning, hvorefter de bygningssagkyndige udvælges efter et tilfældighedsprincip, men det var udvalgets opfattelse, at en sådan ordning ville være "særdeles uhensigtsmæssig", da den reelt ville indebære, at de bygningssagkyndige ikke længere ville virke på markedsvilkår.
I henvendelsen anføres det også, at det ikke bør være tilladt at anvende ikke-uddannede personer til udarbejdelse af elinstallationsrapporter, da der altid har været stillet krav om autorisation ved udførelse af elinstallationer.
På det område har politikerne tilsyneladende valgt at imødekomme kritikken fra de bygningssagkyndige:
- Arbejdet med udarbejdelse af elinstallationsrapporter ligesom alt andet autorisationskrævende arbejde må alene udføres af en person, der er tilknyttet en virksomhed autoriseret i henhold til lov om autorisation af elinstallatører.
Med henblik på at huseftersynsordningens brugere kan have tillid til kvaliteten af de nye elinstallationsrapporter, er der fastsat regler om, at den eksisterende autorisationsordning vedrørende elinstallatørvirksomheder suppleres af et løbende tilsyn med de autoriserede elinstallatørvirksomheder, der udarbejder elinstallationsrapporter.
Herudover er fastsat regler om, at de autoriserede elinstallatørvirksomheder, der ønsker at udarbejde elinstallationsrapporter på samme måde som de beskikkede bygningssagkyndige skal være behørigt ansvarsforsikret, ligesom der stilles krav til blandt andet uvildighed.
Ikke energimærke
- Erhvervs- og Vækstministeriet, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Justitsministeriet finder på den anførte baggrund ikke på nuværende tidspunkt grundlag for at holde et møde om sagen. Det bemærkes afslutningsvist, at energimærkeordningen, der hører under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, ikke er en del af huseftersynsordningen, slutter svaret til de uafhængige bygningssagkyndige.
Lukket høring
Som tidligere omtalt i Licitationen - Byggeriets Dagblad afholder Folketingets by- og boligudvalg en lukket høring i morgen om huseftersynsområdet, hvor en række personer og organisationer med forskellige holdning skal tale deres sag foran udvalget.
Udvalgets formand, Mette Reissmann (S) imødekom i sidste uge her i Licitationen en kritik, der i årevis blandt andet i Licitationen har været fremført fra de mindre bygningssagkyndig-firmaer, der føler sig tromlet af de store virksomheder og deres aftaler med forsikringsselskaber.