23948sdkhjf

Ændring af huseftersyn overvejes

Efter årelang massiv kritik af manglende konkurrence på huseftersyns-området, lytter politikere nu intenst
- Tilsyneladende er der ikke en reel fri konkurrence inden for huseftersyns-området, og derfor er vi nødt til at se på ordningen igen, og finde ud af, om der ikke er noget, der kan ændres for at sikre det, siger formand for Folketingets By- og Boligudvalg, Mette Reissmann (S).

By- og Boligudvalget har i den anledning indkaldt til en ny høring i et lukket forum den 19. april, hvor en række personer og organisationer med forskellige holdning skal tale deres sag foran det nye udvalg.

Mette Reissmanns markante melding til Licitationen kommer kort tid før, at den nye lov på huseftersynsområdet træder i kraft 1. maj.

Hun imødekommer den kritik, der i årevis blandt andet i Licitationen har været fremført fra de mindre bygningssagkyndig-firmaer, der føler sig tromlet af de store virksomheder og deres aftaler med forsikringsselskaber.

Kritik fra advokater

Kritikken kommer også fra foreningen Danske Boligadvokater, der i Licitationen for to år siden kom med et forslag om en radikal ændring af dette område, så der ifølge dem kom en mere uafhængig tilstandsrapport ud af det.

- I dag er der jo en række interesser og aftaler på kryds og tværs inden for dette område, der ikke sikrer en optimal og uafhængig tilstandsrapport. Derfor er det jo oplagt at lave et helt nyt system fra myndighedernes side, der kan sikre uvildigheden. I dag er den bygningssagkyndige, der skriver tilstandsrapport jo valgt af sælger. For at undgå alle mulige misforståelser og interessekonflikter er det vigtigt, at en bygningssagkyndig skal være husets mand og ikke sælgers mand, og skal udpeges af en uvildig instans, siger Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater.

Danske Boligadvokater er indkaldt til mødet på torsdag, og her kommer også brancheorganisationen for mange af de mindre bygningssagkyndig-firmaer, FUBE.dk.

Den er den primære årsag til, at By- og Boligudvalget har indkaldt til den ekstra høring.

Uheldig alliance

De mindre bygningssagkyndige har i årevis klaget over, at de mener, at der er en uheldig alliance fra ejendomsmæglerne til forsikringsselskaber og derfra til de store bygningssagkyndige, der betyder, at de små har meget svært ved at skaffe opgaver.

De mente ikke, at deres daværende brancheforening BfBE tog afstand fra det. Derfor oprettede de FUBE.dk med nu over 100 medlemmer, og deres primære formål er at afskille den førnævnte kæde.

FUBE-formand Hans-Erik Bønnelykke har været til møde med By- og Boligudvalget og vejrer nu morgenluft.

- Jeg tror, og håber, at der er en ændring på vej på dette område. Det er tiltrængt. Og det er mit indtryk, at det nye boligudvalg har lyttet til os og tager vores argumenter alvorligt. Så det må lykkes nu at skabe nogle mere fair forhold inden for huseftersyns-branchen, siger Hans-Erik Bønnelykke.

FUBE har forslået et system, hvor kunden skal vælge en bygningssagkyndig på en neutral hjemmeside.

Afviser ændringer

Modparten BfBE er ikke enig i den unfair konkurrence.

Foreningen har talrige gange i Licitationen afvist, at der er eksklusivaftaler, og kan ikke se, at der på nogen måde er brug for ændringer, og det vil BfBE-direktør, Torben Kaas, understrege overfor By- og Boligudvalget.

- Vi har en meget succesrig huseftersyns-ordning i Danmark. Den er populær og ekstrem udbredt, og den er til gavn for forbrugerne. Og jeg tror, at det er det faktum, der interesser politikerne mest, siger Torben Kaas.

Forbruger-fordel

Forsikringsselskabernes brancheorganisation afviser også kategorisk, at der er brug for ændringer.

- Forsikring og Pension mener fortsat, at det er til forbrugernes fordel, at sælger selv kan vælge en byggesagkyndig, eller at forsikringsselskabet kan vælge en. På den måde kommer kvaliteten i højsædet. Forbrugeren og forsikringsselskabet har én fælles interesse i, at tilstandsrapporterne bliver så gode som muligt – og at oplysningerne er rigtige og pålidelige. Forbrugeren skal have mest muligt at vide om huset inden handlen. Forsikringsselskabet skal have mest muligt at vide om huset for at risikovurdere, siger Vibeke Henriques Johansson fra brancheorganisationen Forsikring og Pension og fortsætter:

- Der er flere forsikringsselskaber og mange byggesagkyndige, der er på banen – både store og små - der konkurrerer på et frit marked, hvor alle må vise deres bedste.

Forsikring og Pension er også inviteret til høringen på torsdag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08