Intet fynsk forår for brolæggerne
Det står rigtigt skidt til på Fyn med brolæggeraktiviteten. De fleste brolæggerfirma har sendt deres medarbejdere til andre landsdele
De virksomheder, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har talt med, erkender blankt, at det er svært, men også at konkurrencen er urimeligt hård, blandt andet fra bygherrer - offentlige som private - der måske nok stiller kravene om faglært personale i virksomhederne, men ikke efterlever dem i praksis.
Har gearet ned
I Sallingelunde Brolægning i Ringe, siger Michael Haugaard til Licitationen:
- Vi har gearet ned. Der er absolut ikke arbejde nok her på Fyn som det ser ud lige nu. Det arbejde der er, opsluges af de store, som så går ud og klemmer markedsprisen ned i et niveau, så vi ikke kan holde omkostningerne hjemme, hvis vi skal konkurrere. Det er noget rigtigt skidt, for det betyder jo, at arbejdet bliver gjort af folk, som ikke er uddannede, siger han til Licitationen.
Han beskæftiger i sit firma tre-fire mand - alle udlærte brolæggere:
- Jeg har da folk, som kun har haft to-tre arbejdsdage i indeværende år, og det er der jo ingen, der kan leve af, siger han.
- Det arbejde vi har, er dog en god blanding af offentligt og privat, så det er ikke sådan at balancen er skæv, der er ganske enkelt ikke opgaver nok, tilføjer han.
Ikke nok at lave
Det samme er tilfældet hos Nordfyns Brolægning i Søndersø. Her erklærer Benny Hansen sig helt enig:
- Vi har her i virksomheden mandet ned fra cirka 20 sidste år til 14 mand nu. Alle på nær en enkelt mand arbejder nu i trekantsområdet, for der er ikke arbejde nok her på Fyn, siger han.
- For at sige det ligeud, er det røv-elendigt med arbejde her på Fyn. Jeg er ganske enkelt så træt af alle de krav om, at virksomhederne skal bruge faglært arbejdskraft, og så tjekker bygherrerne bare ikke, om det så også er tilfældet, når de lægger arbejdet ud til en eller anden entreprenør, som har dumpet priserne, siger han til Licitationen.
Vigtigt at uddanne
- Det er ekstremt vigtigt, at vi kan blive ved med at uddanne nye folk til branchen, for om få år vil der ikke være nok af os. Men det kan vi altså ikke, hvis uddannelsen ikke holdes i hævd og bruges af bygherrerne, siger han til Licitationen.
Han hævder, at priserne er meget hårdt pressede, og han forstår ikke helt, hvorfor det er så skidt på Fyn i forhold til for eksempel trekantsområdet, hvor der er rimeligt at lave, og lidt bedre priser.
- Som brolæggermestre forsøger vi at tage vort ansvar. Vi uddanner nye til branchen fordi vi synes det er vigtigt, men det er svært, hvis der ikke er nok at lave, og fortsætter det, vil jeg mande ned igen, siger han til Licitationen.