Storm ødelægger historisk lade
Prins Joachims 12 mio. kroner dyre lade i Møgeltønder ødelagt af orkanen skal måske genopføres
Taget på den 12 mio. kroner dyre bygning, der blev indviet i 2011 efter en omfattende renovering, løftede sig under orkanen, og væggene er revnede. Det vurderes, at bygningen måske skal genopføres helt fra grunden igen, og det bliver så tredje gang bygningen opføres.
Laden er opført før 1879, hvor Schackenborg erhvervede ejendommen, men den kan ikke dateres ved hjælp af arkiverne. Men den vurderes at være fra midten af 1800-tallet. Den fik nærmest lov til at ligge hen, indtil Realdania tog fat med 12 mio. kroner i 2010 og genopførte den flotte bygning, som prinseparret indviede i marts 2011.
Forskudte planker
Ifølge ladens egen hjemmeside er Slotfelt, som den kaldes, et af de relativt få danske eksempler på en konstruktionsform, hvor man i stedet for tømmer har anvendt plankespær, der er forskudte, sammenboltede planker.
Det er samme princip som i limtræ, hvor tynde brædder samles til stærke konstruktionselementer, og træet derfor kan udnyttes bedre.
Laden har været i brug indtil den nu gennemførte istandsættelse, og østgavlens portåbning blev udvidet, så store traktorer og vogne med halmballer kunne køre ind i bygningen. En vinkelbygning mod nord er forsvundet, og i midten af 1900-tallet blev stråtaget afløst af aluminiumsplader.
Kort efter år 2000 blev der taget initiativ til et Guldhornsprojekt, som kunne præsentere Guldhornenes historie.
Bevare laden
Guldhornene er fundet i området omkring Møgeltønder og Schackenborg, og derfor ville man kombinere formidlingen af Guldhornene og egnens historie med ladens bevaring - et projekt, som det lykkedes at få Realdania til at finansiere.
På det tidspunkt var bygningen begyndt at kollapse, idet presset fra plankespærene væltede ydermurene, hvilket nødvendiggjorde en forstærkning af fundamentet og en fordyrelse af projektet.
Plankespærene er derfor forankret i fundamenter og terrændæk. Konstruktionen er desuden spændt sammen med en polygon af stålwirer i hanebåndshøjde, og ydermurerne af genbrugte sten er forankret til tømmerkonstruktionen med de oprindelige, smedede ankre samt et supplement i rustfrit stål.
Men nu ser det altså ud til at laden skal gennemgå en omfattende renovering igen.