23948sdkhjf

Uddannelse giver stærke firmaer

Der er sammenhæng mellem de ansattes uddannelsesniveau og virksomhedernes produktivitet og bundlinje
Der synes at være en klar sammenhæng mellem hvordan byggevirksomhederne klarer sig og deres ansattes uddannelsesniveau og erhvervserfaring. Det er ikke mindst virksomheder med ansatte med mellemlange uddannelser og med erhvervsuddannelser, der har en høj produktivitet og klarer sig godt.

Det er et par af konklusionerne i en best-in-class analyse af danske bygge- og anlægsvirksomheder, som konsulenthuset Damvad har lavet for Dansk Byggeri.

Analysen giver mulighed for at kortlægge særlige kendetegn ved de stærkeste virksomheder, der defineres som de mest produktive virksomheder inden for de enkelte delbrancher.

Overordnet er der et relativt højere uddannelsesniveau i højproduktive virksomheder. Forskellen drives primært af flere med faglærte og mellemlange videregående uddannelser som eksempelvis bygningskonstruktør og byggeingeniør. Ud over erhvervsuddannelser inden for bygge og anlæg er særligt erhvervsuddannelser inden for jern og metal eller teknik et kendetegn i højproduktive virksomheder.

Analysen afslører også, at medarbejderne i de stærke virksomheder i gennemsnit har mere erhvervserfaring. Det gælder ikke mindst blandt de ufaglærte. De beskæftigede i de højproduktive virksomheder tjener i øvrigt også mest.

Gode argumenter

Det er første gang, Dansk Byggeri har fået gennemført en sådan analyse.

- Den er en positiv bekræftelse på, hvad vi måske nok har troet, at der er en sammenhæng mellem produktivitet og uddannelsesniveau, og at det slår igennem på bundlinjen at have ansatte med formelle uddannelser eller medarbejdere med høj anciennitet, siger direktør Michael H. Nielsen.

- Det giver gode argumenter for, hvordan vi skal udvikle branchen fremadrettet i et globalt marked, men det må ikke blive en sovepude. Virkeligheden er, at vi er på et presset marked udfordret af udenlandsk arbejdskraft. Vi skal bruge vores styrkepositioner og forstå at udvikle os med øget produktivitet, effektivitet og innovation i kraft af dygtige medarbejdere og måske for nogles vedkommende også turde udfordre mulighederne på eksportområdet, siger Michael H. Nielsen.

Flere faglærte efter krise

Faglærte med en erhvervsuddannelse udgør en større andel af medarbejdersammensætningen i højproduktive virksomheder. Den største andel af faglærte findes i inden for bygningsfærdiggørelse med 60 procent i de højproduktive virksomheder, mens andelen hos de stærke anlægsentreprenører er under 20 procent.

Andelen af faglærte i alle typer virksomheder faldt fra 2004 til 2007, men er siden steget igen under krisen. Udviklingen antyder, hedder det i analysen, at produktive virksomheder i høj grad har succes med at rekruttere uddannet arbejdskraft i perioder, hvor der er højere ledighed.

Styr på projektledelse

Når det handler om ansatte med videregående uddannelse, så er det ikke mindst blandt byggeentreprenører, at det kan aflæses i højere produktivitet. Det er i særlig grad i form af mellemlange videregående uddannelser, at de stærke virksomheder adskiller sig fra lav- og middelproduktive virksomheder.

- Det understreger, at de entreprenører, der er best- in-class, er de virksomheder, der har styr på produktionsplanlægningen og projektledelsen. Med de mange store infrastrukturprojekter, som er i gang og ikke mindst skal i gang bliver der brug for kompetencer til netop at styre projekterne. Projekt- og byggeledelsen er alfa og omega, hvis produktiviteten skal øges og bundlinjen forbedres, siger Michael H. Nielsen.

For anlægsentreprenører er det imidlertid de faglærte, der er vigtigst for produktiviteten - vigtigere end både ufaglærte og de videreuddannede - viser analysen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094