23948sdkhjf

Selvtægt ingen undskyldning

Grænsen for faglig kamp er ikke bare overskredet, men det er udtryk for brug af mafiametoder, når “Utilfredse Bygningsarbejdere" udfører både ulovlige blokader, begår indbrud og saboterer en kran.

Frustrationen og desperationen over at se danske byggejob overtaget af først og fremmest østeuropæiske byggearbejdere, der arbejder for en brøkdel af danske løn- og arbejdstforhold, samt østeuropæiske firmaer, som undlader at betale danske skatter og afgifter og overtræder stribevis af arbejdsmiljøregler, har fået bægeret til at flyde over.

Men der en INGEN undskyldninger for at begå selvtægt. Utilfredsheden bør i stedet rettes mod de politikere, fagbevægelse og arbejdsgivere, der har ladet udviklingen løbe løbsk, trods advarsler fra blandt andre Licitationen om, hvad EU’s indre arbejdsmarked ville få af konsekvenser ved optagelsen af de østeuropæiske lande i EU.

Opgaven med at forsvare den danske arbejdsmarkedsmodel har simpelthen været for stor til, at arbejdmarkedets parter har kunnet magte den. Det er ikke af ond vilje, men ind imellem kan virkelighedens verden altså indhente den gode vilje med en kraft, der slår hårdere end en smeds forhammer. De ulovlige blokader burde måske i stedet have været lovlige, men et eller andet tyder på, at fagbevægelsen ikke i tilstrækkelig grad kan mønstre sine medlemmer til at “gå på barrikaderne" til et forsvar for den danske model.

Er sandheden, at størstedelen af de ledige danske byggearbejdere hellere vil blive hjemme på sofaen end at bevæge sig ud i landet og opspore, hvor der foregår overenskomststridigt arbejde? Måske bruges alle kræfter mod restauranten i Vejle. Er det mere vigtigt end at forsvare den danske model mod social dumping fra Østeuropa?

Det er på tide, at politikerne og den danske byggesektor erkender situationens alvor. Først og fremmest må man nå til en beslutning, der fastslår, om der overhovedet i fremtiden skal være en byggesektor i Danmark baseret på dansk arbejdskraft. Måske er sandheden den enkle, at en dansk byggesektors tid er forbi, ligesom det skete med tusindvis af industriarbejdspladser, der er flyttet til udlandet.

Eller hvad med et krav til EU om et ét-årigt stop for udenlandsk byggearbejdskraft i Danmark? Det ville give en mulighed for at sætte den nødvendige lovgivning på plads, der kan værne om både den danske arbejdsmarkedsmodel og vort velfærdssamfund. Lige nu er begge dele nemlig under voldsomt pres.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094