Milliardinvesteringer skal give lokale job
Kommunal opfordring til fynske virksomheder om at danne konsortier
Det siger partierne bag et bredt budgetforlig i Odense. Forligspartierne opfordrer derfor direkte som en del af forligsteksten odenseanske og fynske virksomheder til at danne konsortier. Det skal sikre, at lokale virksomheder tilsammen kan byde på de store bygge- og anlægsprojekter, som de kommende otte-ti år vil skabe masser af aktivitet i kommunen .
- Vi får dermed skabt arbejdspladser i Odense og på Fyn. Alene investeringer i 2013 i byens udvikling og kommunens bygninger svarer til ca, 557 arbejdspladser, står der i forligsteksten.
Opfordringen modtages positivt af byggevirksomhederne.
- Det er flot. Det er fint, at kommunen prøver at motivere os til samarbejde, siger Claus Larsen, direktør i entreprenørvirksomheden Hans Jørgensen & Søn A/S og formand for Dansk Byggeri Fyn.
- På Fyn er der ikke ret mange store virksomheder på bygge- og anlægsområdet, men til gengæld mange små og mellemstore, og hvis vi skal gøre os forhåbninger om at få del i de store opgaver, så skal vi samarbejde. Derfor synes jeg, at vi skal modtage budskabet med kyshånd. Det er nemlig helt rigtigt, siger Claus Larsen.
Helt rigtigt
Nogenlunde samme melding kommer fra Povl Christensen, direktør i Hansson & Knudsen A/S, en anden af Fyns store entreprenørvirksomheder.
- Det er helt rigtigt, at vi i mange sammenhænge er nødt til at samarbejde, så jeg hilser en sådan appel fra kommunen velkommen, Samarbejde i konsortier er ikke fremmed for os. Vi har i et par tilfælde afgivet tilbud i et konsortium, og har yderligere et på vej. Hvis vi skal byde med om de allerstørste projekter, er vi nødt til at samarbejde. Vi undlod for eksempel at byde på nybyggerierne til Kolding Sygehus. Det var for stort til os. Så samarbejde - eventuel ved brug af underentreprenører - er nødvendigt, og jeg håber at andre end os tænker de samme tanker, så vi kan holde flest mulige arbejdspladser på Fyn, siger Povl Christensen.
Det meste går lokalt
Af Odense Kommunes samlede indkøb går ordrene i 76 procent af tilfældene til fynske virksomheder, hvoraf halvdelen går til odenseanske virksomheder. Det viser, men partierne bag budgetforliget, at det private lokale erhvervsliv kan gøre sig gældende, også i forhold til store kommunale ordrer, som er i udbud i hele EU.
Forligspartierne er i øvrigt enige om, at det skal være attraktivt at have sin virksomhed i Odense. Dækningsafgiften for erhvervsejendomme sænkes fra 5,4 til 5,2 promille. For de private virksomheder svarer det i 2013 til en besparelse på fire millioner kroner, fremgår det af budgetforliget.
- Det gavner de odenseanske virksomheders konkurrenceevne og øgder dermed chancerne for lokale virksomheders vækstmuligheder, hedder det.