23948sdkhjf

Kun hver tiende får job efter dagpengeophør

Hver femte får hverken løn eller offentlig ydelse efter at have mistet dagpengene
Blot hver 10. af de 9.300 personer, der røg ud af dagpengesystemet i årets første to måneder, har skiftet dagpengene ud med et job som lønmodtager. Flere end hver femte har mistet forsørgelsesgrundlaget og får hverken løn eller offentlig ydelse.

Det viser en netop offentliggjort opgørelse, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har foretaget på baggrund af de personer, der i årets otte første uger har mistet retten til dagpenge som følge af dagpengestramningerne.

- Det er helt vanvittige tal, som understreger, at de tre akutpakker forslår som skrædder i helvede. Vi kan simpelthen ikke være bekendt, at personer, der har forsikret sig mod ledighed, efterlades uden forsørgelse. Tallene understreger, at reformen blev til på et helt forkert grundlag, siger Morten Kaspersen, der er formand for AK-Samvirke, arbejdsløshedskassernes brancheorganisation, og leder af 3F’s a-kasse.

- Det må give stof til eftertanke hos de politikere og andre, som har troet på, at når bare man kom tæt nok på dagpengeudløb, skulle man nok skaffe sig et arbejde. Problemet er jo, at jobbene ikke er der. Det understreger tallene desværre alt for godt. Medlemmerne ønsker varig beskæftigelse, men jobbene er der ikke, og derfor er der brug for en massiv indsats for at få skabt arbejdspladser, siger Morten Kaspersen.

Mange på uddannelse

Opgørelsen fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at godt fire af hver 10 personer, der mistede dagpengene i de to første måneder, er kommet på den særlige uddannelsesydelse, der svarer til kontanthjælp.

For at modtage ydelsen skal personerne være i gang med relevant kortvarig uddannelsestilbud for at blive opkvalificeret til et job. Knap 10 procent modtager kontanthjælp, mens resten er i seniorjob, på SU, gået på efterløn eller på sygedagpenge.

Det overrasker ikke Morten Kaspersen, at 42 procent af de ledige har valgt en kort uddannelse på den særlige uddannelsesydelse.

- Mange melder sig til en kortvarig uddannelse for at få en ydelse at leve for, men det er begrænset, hvad indsatsen vil nytte. Når vi når 1. juli og det særlige uddannelsestiltag ophører, vil vi opleve mange, mange flere, der står uden job eller forsørgelse. Derfor er der brug for handling, siger han.

Forlæng muligheden

Morten Kaspersen og 3F opfordrer regeringen til allerede nu at forlænge uddannelsesmuligheden.

- Der skal være tale om kvalitative uddannelsestilbud, som kan kvalificere de ledige til at tage de job, som der ikke mindst er udsigt til inden for byggeriet.

Licitationen har forgæves prøvet at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til tallene og forslaget fra 3F om forlængelse af uddannelsesmuligheden. I et svar til Venstres Hans Christian Schmidt til et spørgsmål om det store antal ledige, der mister dagpengene, siger ministeren, at hun er tilfreds med, at regeringen og Enhedslisten “har givet denne gruppe af mennesker ret til uddannelse med forsørgelse i op til seks måneder".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078