23948sdkhjf

Kloakeringskrav truer husejeres fremtid

Nye regler om kloakering i det åbne land risikerer at koste boligejerer dyrt. Tusinder skal måske gå fra hus og hjem
Der er grundlæggende ikke den store uenighed i Folketinget om behovet for spildevandsrensning og eventuelt kloakering i det åbne land, men dér hører enigheden så også op.

Problemet er, at tusinder af husejere risikerer at måtte gå fra hus og hjem, når de ikke har råd til at etablere den kloakering, som et flertal i Folketinget har vedtaget.

Det rammer ikke mindst mange boligejere på Lolland, hvor Rene Christensen fra Dansk Folkeparti, der både er medlem af kommunalbestyrelsen i Guldborgsund Kommune og i Folketinget, har krævet, at det skal sikres, at der er den nødvendige finansiering til stede til, at projekterne kan gennemføres.

Mangler friværdi

Det er de faldende boligpriser, der har accellereret problemet, fordi der ikke længere er den nødvendige friværdi til stede for, at kloakeringen kan finansieres.

Det skønnes, at kloakering for mange boligers vedkommende løber op i cirka 75.000 kroner, og kan de penge iikke skaffes, risikerer boligejerne en tvangsauktion, når kommunen forlanger pengene. Alene i Guldborgsund Kommune er 18 boligejere politianmeldt for ikke at overholde fristen for at tilslutte sig den offentlige kloak.

Finansieringspulje

René Christensen har foreslået, at staten skal oprette en pulje, hvor private husejere kan låne til at betale tvungne kloakeringer, men de har regeringen afvist.

- Ejerne af 46.000 ejendomme er sendt ud i økonomisk kaos. Mellem 2.000 – 3.000 familier er ifølge ministerens egne tal i akut fare for at blive sat på gaden. Det er dybt tåbeligt, og samfundsøkonomisk hænger det slet ikke sammen. De her mennesker sættes på gaden, og dermed gøres der en social sag ud af det. Der er ingen vindere, kun tabere, tilføjer han.

Kan ikke sælges igen

Lennart Damsbo Andersen (S), der også bor på Lolland, slår fast, at der er et behov for spildevandsrensning også i det åbne land, men samtidig slår han fast, at der skal foretages en vurdering af, hvilke ejendomme, det reelt er nødvendigt at kloakere:

- Nu har vi besluttet at kloakere, og så må vi arbejde ud fra det. På vores egn rives mange huse ned, og derfor er det vigtigt at vurdere, om der overhovedet er udsigt til, at nogen flytter ind i tomme bygninger. Andre huse er i en sådan stand, at det kan konstateres, at de aldrig sælges igen, siger Lennart Damsbo-Andersen.

I klemme

Han erkender dog samtidig, at nogle husejere kan komme i klemme, hvis de ikke økonomisk kan klare at finansiere kloakeringen.

- Det kan både være deres egen økonomiske situation, og hvis deres bolig har mistet i værd, så de ikke har nogen friværdi til at finansiere kloakeringen. Derfor skal regelsættet med lånemuligheder laves om, det bliver muligt at låne, trods grænsen for friværdi. Hvem, der så skal kautionere, må man finde ud af. Det kan være kommunen, staten eller eventuelt forsikringsselskaberne. Har nogen ikke råd til at finansiere og tilbagebetale prisen for en kloakering, må vi også finde en løsning for dem i form af et eventuelt afdragsfrit lån mod pant i huset, slutter Lennart Damsbo-Andersen, der netop selv sidste år har fået kloakeret sin bolig.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095