Nye krav opleves forskelligt
Kravene til vandmiljøet skærpes, men indsatsen i kommunerne opleves vidt forskelligt. I DM&E stiger aktivitetsniveauet inden for området
I DM&E, Danske Maskinstationer & Entreprenører, oplever man stigende aktiviteter i forbindelse med kloakering i det åbne land, men også at der er store regionale forskelle på, hvor langt man er, samt hvordan man håndterer indsatsen i de enkelte kommuner.
I visse kommuner er man meget langt med indsatsen, mens rigtig mange kommuner halter bagefter.
- Vores opfattelse er generelt, at det ofte er i yderkommunerne, hvor huspriserne generelt er lave, at indsatsen halter. I den forbindelse har der også været politiske udmeldinger omkring afdrags- og lånemuligheder til boligejerne, siger Søren Christensen, konsulent i DM&Es entreprenørdel.
- Ved genindførelse af boligjobordningen, som vi har presset på for, bliver der mulighed for at opnå fradrag for etablering renseløsninger i det åbne land, hvilket også kan være med til at hjælpe trængte boligejere, tilføjer han.
DM&E opfordrer de kommuner, der halter bagefter med spildevandindsatsen, til at speede processen op, så påbuddene kan fordeles jævnt i de kommende år, og så ikke alle påbud skal udsendes på én gang for at nå deadline i 2015.
- Det er nu, der er ledig kapacitet. Om nogle år er der forhåbentlig mere gang i byggeriet igen. Cirka 30.000 ejendomme skal have styr på deres spildevand senest 2015, herudover kommer yderligere mindst 10.000 ejendomme inden 2021, siger Søren Christensen.
- Vi oplever, at kommunerne og forsyningerne i stigende grad vælger at etablere tryksatte systemer i stedet for individuelle renseløsninger. Hvis kommunen giver påbud efter miljøbeskyttelseslovens §30, stk 4 i et område, der ikke kloakeres, skal påbuddet efterfølges af et tilbud om kontraktlig medlemskab af kloakforsyningen, siger Søren Christensen.
Dette betyder, at grundejerne kan vælge at lade forsyningen stå for etablering og drift af renseløsningen.
Grundejeren skal dog stadig selv stå for etablering til og med bundfældningstank. Ved indmeldelse i kloakforsyningen betaler man tilslutningsafgift ca. 35.000 samt den årlige spildevandsafgift gældende i kommunen.
- Set ud fra et økonomisk synspunkt vil det oftest være billigst for boligejeren selv at stå for en renseløsning, frem for at skulle til melde sig kloakforsyningen, da afledningsafgifterne her er meget små. For et nedsivningsanlæg andrager afgiften 0,5 kr/kvm og for eksempelvis et minirenseanlæg 1,60 kr/kvm, hvilket svare til mellem 50 250 kr. årligt. Hvorimod spildvandsafgifterne ved tilslutning til kloakforsyning kan andrage mellem 5.000-15.000 årligt, fortæller Søren Christensen.