23948sdkhjf

Hold fingrene fra den danske model

Den danske model er fællesbetegnelsen for den samarbejdsmodel mellem arbejdsmarkedets parter, vi har haft i Danmark i mere end 100 år.

Den danske model er helt unikt sammenlignet med udlandet, for den betyder, at det danske arbejdsmarked i meget høj grad er baseret på aftaler og praktiske løsninger, så lovgivning og regulering er overflødig – det giver virksomhederne fleksibilitet til ansættelser og afskedigelser på den ene side og sikkerhed for medarbejdere blandt andet ved videreuddannelse på den anden side.

Vores system er en kolossal styrke, fordi alternativet ville være lovgivning, udformet på kontorer i ministerierne, i Bruxelles og i det hele taget langt fra den virkelighed, hvor lovgivningen skulle gælde.

Aftalemodellen giver mange fordele – én af dem er, at der er ro på de danske arbejdspladser. I 2011 var der kun 60 arbejdsnedlæggelser i hele Danmark.

Men hen over sommeren 2012 var den danske model til diskussion. En enkelt konflikt på en enkelt arbejdsplads i Vejle medførte stor debat og betød, at der nu er fremsat et lovforslag, der indebærer, at lønmodtagernes konfliktret begrænses væsentligt.

Jeg og DS Håndværk & Industri opfordrer på det kraftigste politikerne til at holde sig tilbage fra at gribe ind over for den danske model.

Det afgørende i denne sammenhæng er ikke kun, om der er overenskomst på et område eller en virksomhed, men derimod ansættelsesforholdene på den enkelte virksomhed.

I mere end 100 år har lønmodtagersiden haft retten til at konflikte, og som et modstykke hertil har arbejdsgiversiden ledelsesretten – retten til og fleksibiliteten i forbindelse med ansættelser og afskedigelser.

Modellen er altså gensidig og har fungeret fortrinligt igennem årene. Parterne mødes hvert andet eller tredje år til overenskomstforhandlinger, og dér aftaler vi os til rette i forhold til den aktuelle situation og de udfordringer, der måtte være, og dermed undgår vi en lang række konflikter.

Vi ønsker ikke, at en enkelt meget omtalt konflikt fører til, at politikerne griber ind med lovgivning. Vi har sammenlignet med udlandet meget få konflikter her i landet, og vi skal skønne på og værne om netop denne "ro på bagsmækken" – det er guld værd for dansk erhvervsliv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141