Branche i stærk bedring
Nedbrydningsbranchen rejser sig nu efter et par usædvanlige år, der har været præget af prispres og hård kamp om kunderne
- Vi kan spore en generel fremgang. Der er dog stadig kamp om kunderne, og priserne er stadig for lave. Men det er min opfattelse, at der sker mere i branchen, hvor det især er offentlige byggerier, der igangsættes, så set med vores briller, er vi fortrøstningsfulde, opsummerer Thomas Kingo Karlsen, der er direktør i Kingo Karlsen A/S og formand for Nedbrydningssektionen under Dansk Byggeri.
Medlemmerne af Nedbrydningssektionen tegner sig for knap 90 procent af den samlede bruttofortjeneste for de 23 nedbrydervirksomheder, der er medtaget i denne brancheanalyse. Selvom det er en tilbagegang i forhold til 2010, hvor de stod for godt 92 procent af den samlede bruttofortjeneste, mener Thomas Kingo Karlsen stadig, at den høje andel afspejler, at kunderne søger hen til professionelle aktører inden for branchen især i krisetider.
- Vi har en uvildig kontrolordning, NMK 96, og medlemmerne af Nedbrydningssektionen skal således leve op til krav om kvalitetssikring. Vi har haft ordningen i en årrække, men nu har kunderne fået øje på den. Vi har et veluddannet personale, fordi vi har en nedriveruddannelse, og desuden er der fokus på miljøfarlige stoffer, og vi ved meget om, hvordan de skal håndteres, siger Thomas Kingo Karlsen.
Ændrede opgaver
Krisen har betydet, at opgaverne inden for nedbrydningsbranchen har ændret karakter. Fra bare at handle om at rive bygninger ned, er der nu meget miljøsanering og indvendig nedrivning i de opgaver, som bliver udbudt. Det kan Weisleder Nedrivning A/S tale med om.
Weisleder Nedrivning er på mange måder en virksomhed, det er værd at lægge mærke til. Bruttofortjenesten er i 2011 vokset 72 procent til 14 mio. kroner kroner, og desuden er Weisleder Nedrivning klart den virksomhed, der er bedst til at tjene penge. I vedstående skema kan man se, hvor stor en andel af virksomhedernes bruttofortjeneste, der bliver til overskud på bundlinjen. Her topper Weisleder Nedrivning i 2011, hvor 39 procent af bruttofortjenesten bliver til overskud på bundlinjen. Årets resultat er således øget fra godt en halv mio. kroner i 2010 til 5,4 mio. kroner i 2011.
- Vi laver meget indvendig nedrivning og miljøsanering. Krisen har været heldig for os, fordi den har betydet, at der er igangsat meget arbejde inden for det felt, hvor vi er dygtige. Der bliver igangsat mange offentlige byggerier, hvor der skal laves indvendig nedrivning og miljøsanering. Generelt fylder behandlingen af stoffer som bly og PCB meget. For bare nogle år siden var det ikke noget, man beskæftigede sig med, men nu fylder det altid meget i udbudsmaterialet, forklarer Jan Weisleder, direktør i Weisleder Nedrivning.
Fra minus til plus
I 2010 præsterede de 23 virksomheder et samlet underskud på 1,6 mio. kroner. I 2011 blev det vendt til et samlet overskud på 22,5 mio. kroner. Og ganske vist er der kommet tre nye virksomheder til i 2011, men de bidrager til sammen kun med godt en milo. kroner.
Forklaringen på den høje vækst er, at de fleste af de virksomheder, der gav underskud i 2010, har fået vendt underskuddet til et overskud i 2011.
Eksempelvis havde Villy C. Petersen A/S Entreprise i 2010 et underskud på 3,7 mio. kroner, men nåede i 2011 et overskud på godt tre mio. kroner. Bruttofortjenesten er nemlig vokset med næsten syv mio. kroner samtidig med, at personaleomkostninger og af- og nedskrivninger på anlægsaktiver til sammen kun er vokset med beskedne 241.210 kroner.
Usædvanlige år
Selv siger projektleder Frank Petersen fra Villy C. Petersen A/S, at man skal passe på med at sammenligne de to år, for både 2009 og 2010 var højst usædvanlige år. Firmaet havde underskud i både 2009 og 2010 og er først nu ved at være ude af krisen. Så der er bare tale om, at markedet er ved at blive mere normalt.
- Vi oplever markedet på den måde, at det er blevet mere stabilt, men der er stadigvæk kamp om opgaverne, og priserne er stadig pressede. Der er dog lidt mere gang i tingene, siger Frank Petersen.