Sejt bureaukrati i byggejunglen
Det kniber med at få udbetalt løn. Ellers går det meget godt. Danske byplanlæggere gør deres bedste for at finde vej gennem labyrinten af bureaukrati, topstyring og masterplaner i Vietnam
Det er tre centrale begreber for danske arkitekter, hvis de ønsker at binde an med et ganske lovende vietnamesisk marked for infrastruktur, byplanlægning og energieffektivt byggeri.
Arkitekt Stig Mikkelsen, indehaver af Mikkelsen Arkitekter, kender turen og har gennem flere år været dybt involveret i et ambitiøst byplanlægningsprojekt, Gia Lam, i Vietnam.
Projektet er opstået i samarbejde imellem teamets spillere og bygherre og bliver en skelsættende bæredygtig bydel nær Hanoi, som på internationalt plan kan vise, hvordan funktionalitet og bæredygtighed går hånd i hånd, og skabe gode rammer for det lokale liv.
Lokal forankring
Stig Mikkelsen har som partner i Dissing+Weitling stået for projektet og dets udvikling. Projektet er i forbindelse med spaltning af Dissing+Weitling i juni i år fortsat under Mikkelsen Arkitekter A/S.
- Det handler om at være solidt lokalt forankret, siger Stig Mikkelsen til Licitationen.
Han har gennem en lang periode været i Vietnam hver anden måned, og fulgt en meget lang godkendelsesproces, der nu er i hus, så veje og infrastruktur er ved at blive anlagt.
- Det er ikke gået så hurtigt, som vi kunne ønske os. Bureaukratiet er svært at trænge igennem og godkendelsesprocesser er lange. De lokalt ansatte er bange for at tage beslutninger. Det sløver processen, siger Stig Mikkelsen, der dog hæfter sig ved, at første fase er godkendt.
- Netop nu arbejder bygherren med investorer, og vejbyggeriet er i gang, siger han.
Motivation
Men hvad skal der til for at Mikkelsen Arkitekter fortsat vil have gejsten til at arbejde i Sydøstasien?
- Det kunne være, at man fremadrettet får endnu mere klarhed om betingelserne for betaling og proces, altså hvordan vores indsats hænger sammen med den betaling, vi skal have. Vi får at vide, at vi bare skal tage det med ro, det er jo en statslig bygherre, men spørgsmålet er hvor meget tålmodighed, man skal have, siger den danske arkitekt, der sammen med sine nærmeste medarbejdere på projektet har planer om - hvis de skal videre - at ansætte en person, der i en længere periode kan være til stede i Vietnam. Det er også en del af de fremadrettede overvejelser.
- Vi skal have en mand fast derude, selv om vi har gode samarbejdspartnere. I de perioder, jeg har været derude, kunne jeg se, at der var masser af muligheder og god modtagelse, men det nytter ikke at dukke op og så være væk igen i et halvt år. Desuden er sproget en stor udfordring. På højeste niveau er der ikke så mange, der taler engelsk, Og de unge, der gør, er ikke beslutningsdygtige. Det begrænser, at man kommer helt tæt på bygherren. For at gå i byen sammen, blive inviteret til middag og så videre, det betyder rigtig meget, siger Stig Mikkelsen, der understreger, at der fortsat er stor respekt for hinanden.
Kulturelle udfordringer
Projektet er altså hverken gemt eller glemt. Men de danske rådgivere er blevet klogere, og ved nu, at ting tager tid.
- Vi har egentlig fået lavet en god plan fra fase til fase, og fået accept af den. Og vietnameserne har haft den rigtige bemanding til at tage beslutninger. Der har ikke været ændringer i urimelige mængder, men der skal sættes mere tid af til kulturelle udfordringer. Så det er en tvetydig historie, siger Stig Mikkelsen:
- Processen har været god og vi er blevet fint modtaget, men der mangler betaling. Vi håber fortsat, de har brug for os i de næste faser.