23948sdkhjf

Flere fordele ved tekniske storentrepriser

Flere sygehuse har på det seneste valgt at udbyde deres byggeopgaver i storentrepriser, hvor én af entrepriserne indeholder alle de tekniske fag; el, vvs- og ventilation.

Således også ved et sygehusbyggeri i Region Syddanmark. Nu skal hele licitationen imidlertid gå om, da buddene på råhuset har vist sig at være højere, end hvad bygherren havde budgetteret med.

Det er naturligvis en ulykkelig situation, når en licitation må gå om. Det koster tid, kræfter og ressourcer på alle sider af bordet. Og så risikerer man, at det fører til en forsinkelse af det endelige projekt.

Ifølge Licitationen - Byggeriets Dagblad så vil man nu forsøge sig med fagentrepriser for at se, om det skulle give lavere priser.

Lad mig begynde med at slå fast, at det suverænt er bygherren, som beslutter, hvilken udbudsform, der anvendes. Beslutningen vil blandt andet være styret af opgavens natur og af den enkelte bygherres egne forudsætninger.

Region Syddanmark har oprindeligt vurderet, at to storentrepriser – en på råhus og en på teknikdelen, var det mest hensigtsmæssige model.

Jeg mener, det var en klog beslutning. Ved større og meget kompliceret byggeri er den tekniske storentreprise eneste rigtige løsning, modsat fagentrepriser hvor hele opgaven splittes i stumper og stykker – for eksempel i el, vvs- og ventilation.

Blandt fordelene ved at anvende den tekniske storentreprise kan nævnes følgende:

For det første får entreprenøren mulighed for at lave en velfungerende og funktionel integration af alle de tekniske installationer.

Det er især nyttigt i forhold til sygehusbyggeri, hvor det er helt afgørende for både bygningernes komfort og funktionalitet, at både de enkelte installationer samt integrationen og den samlede styring af el, vvs- og ventilationer er State of the Art.

Vælger bygherren den tekniske storentreprise er både integration og styring af alle tekniske installationer tænkt ind fra begyndelsen.

For det andet har den tekniske storentreprise den fordel, at alle de problemer, der i andre entrepriseformer kan forekomme i forbindelse med samarbejde og overdragelse løses internt i teknikentreprenørens egen organisation.

For det tredje er det teknikentreprenøren, der med storentreprisen, påtager sig den risiko, som kan ligge i at få flere fag til at spille sammen.

Ovenstående er blot nogle af de forhold, der gør den tekniske storentreprise til den rigtige løsning i forhold til at udbyde i fagentrepriser. Især når der er tale om store og komplicerede byggerier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14