23948sdkhjf

Behov for ny uddannelse i byggeriet

Undersøgelse bekræfter behov for ny uddannelse som mellemleder i byggebranchen
Der er brug for flere kompetencer hos byggeriets mellemledere, og derfor er der behov for en ny erhvervsakademiuddannelse målrettet byggeriet.

Det er konklusionen i en undersøgelse, som New Insight har gennemført for Dansk Byggeri og Teknisk Landsforbund.

- Man kan groft sagt sige, at analysen ikke påviser noget afgørende nyt. Den bekræfter og tilfører ny viden til det vi og medlemsvirksomhederne har sagt i nogle år, og hvad undersøgelser fra 2007 og 2009 også konkluderer, siger Sidse Frich Thygesen, uddannelseskonsulent i Dansk Byggeri.

Analysen er udarbejdet som støtte for en ny toårig erhvervsakademiuddannelse, som de to organisationer og en lang række af landets erhvervsakademier har udviklet. Uddannelsen, som skal føre til at man bliver byggekoordinator, ligger i øjeblikket til godkendelse i Uddannelsesministeriet.

Behov for jobprofilen

Undersøgelsen bygger hovedsagelig på 20 kvalitative interviews med udvalgte repræsentanter for virksomheder i branchen. Ifølge rapportens konklusion giver virksomhederne overordnet set udtryk for, at der er et behov for den beskrevne jobprofil og dermed også et potentielt behov for mere uddannelse på området. Konsekvensen vil være, hvis uddannelsen ikke bliver udbudt, at man nok “forspilder en mulighed for at udvikle erhvervet".

Flere virksomheder udtrykker direkte begejstring for ideen, men der er dog også enkelte virksomheder, der afviser, at de har behov for den beskrevne jobprofil. Der er ikke behov for endnu et led imellem projektledelse og sjakbajs, er argumentet.

Analysen kan ikke sige noget om omfanget af tilslutning til forslaget om en ny uddannelse. Det er især de store og mellemstore bygge- og anlægsvirksomheder, der angiver behovet. Nogle mener, at byggekoordinatoren vil skulle assistere projektledere på større byggesager, men andre angiver også et behov på mindre byggesager og med et større selvstændigt ansvar.

Stillestående branche

Flere af de interviewede virksomheder benytter muligheden for at komme med en opsang til branchen, som af mange af de interviewede anses for “stillestående og konservativ". De peger på, at udvikling og innovation er tiltrængt i byggebranchen og at den ny uddannelse måske kan bidrage i den retning.

Virksomhederne betragter praktisk ledelse og koordinering som uddannelsens vigtigste hovedkomponent.

Ifølge jobprofilen skal byggekoordinatoren også have viden omkring udbud, salg, service, it og kommunikation.

Generelt ønsker virksomhederne folk med praktisk erfaring og derfor foretrækker de rekruttering fra erhvervsuddannelserne frem for gymnasiale uddannelser.

Analysens formål var at belyse behovet for en erhvervsakademiuddannelse, men analysen konkluderer, at de identificerede behov også indikerer behov for mere efteruddannelse.

Dansk Byggeri og Teknisk Landsforbund fik sidste år afslag i Uddannelsesministeriet på en ny toårig erhvervsakademiuddannelse. Siden er der i samarbejde med de fleste af landets erhvervsakademier arbejdet med at videreudvikle uddannelsen. Ministeriet forventes at foretage en første screening i november.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093