Brug for at give sikkerheden et løft
Byggeriet skal lave ny handleplan for sikkerheden og må imødese flere kontrolaktioner
Det erkender både Dansk Byggeri og BAT-kartellet efter Arbejdstilsynet forleden på ny var på landsdækkende byggepladskontrol og på ny med et nedslående resultat.
- Vi ser frem til at komme i gang med handleplanen, men det ville måske være rimeligt, at vi lige får afsluttet arbejdet med den seneste handleplan først, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.
Hun henviser til, at skærpelser af bygherrens rolle, som alle parter har anbefalet, og som er indskrevet i en ny bygherrebekendtgørelse, længe kun har manglet beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) underskrift.
Også i BAT-kartellet er man klar til at tage en ny tørn om en ny handleplan for byggeriets sikkerhed, om end man ønsker, at den gamle handlingsplan kobles med arbejdet om en ny, så man ikke behøver at begynde helt forfra.
- Men vi er helt enige i, at vi skal udvikle en ny og højere standard for sikkerhed i byggeriet, så vores medlemmer kan gå sikkert på arbejde og blive i deres håndværk i mange år, siger Jørn Erik Nielsen, der er formand for BATs arbejdsmiljøudvalg.
Beskæftigelsesministeren har store forventninger til en ny handlingsplan for at få ulykkestallet bragt ned.
- Når alle, der har indflydelse på branchens arbejdsmiljø, sidder med ved bordet og bliver enige om, hvad der virker, og hvad der kan lade sig gøre, så er det et godt udgangspunkt for det videre samarbejde om at højne sikkerheden i branchen, siger Mette Frederiksen.
Kontroller fordobles
Regeringen vil samtidig fordoble antallet af landsdækkende byggepladskontroller fra nu fire til i perioden 2013-15 otte årlige kontroller. Også det får opbakning fra byggeriet, om end Dansk Byggeri er ked af, at regeringen har fundet pengene i Forebyggelsesfonden.
- De ekstra ressourcer til Arbejdstilsynet vil gøre en markant forskel. Vi ved, at der er et stort potentiale ved at have et effektivt arbejdstilsyn. Pengene vil redde liv og sikre førlighed blandt bygningsarbejderne, lyder det fra Jørn Erik Nielsen.
Fokus på bygherren
Arbejdstilsynet havde ved onsdagens aktion særlig fokus på bygherrers og entreprenørers planlægning og koordinering.
Det skyldes, at farlige situationer ofte opstår på grund af forhold, der ikke har været taget højde for i planlægningen hos den enkelte entreprenør eller ved bygherrens koordinering af sikkerheden.
- Dagens resultater bekræfter, at der stadig er store sikkerhedsproblemer på byggepladserne, som der ikke tages hånd om. Det er vigtigt, at Arbejdstilsynet får placeret ansvaret, når det glipper med sikkerheden, og med vores reaktioner får vi også åbnet aktørernes øjne for, at de ikke bare skal arbejde ved siden af hinanden med hver deres opgaver, men i stedet samarbejde om og tage ansvar for sikkerheden på den fælles byggeplads, siger kontorchef i Arbejdstilsynet Eva Jensen.
Både Dansk Byggeri og BAT glæder sig over, at Arbejdstilsynet har haft fokus på bygherrens rolle og på planlægning.
- En forudsætning for en bedre sikkerhed er mere planlægning og koordinering af det daglige arbejde. Og her er det bygherren, der sidder med nøglen. Han skal sørge for, at sikkerhed og arbejdsmiljø bliver tænkt ind i planlægningen og koordineringen af arbejdet. Det er bygherrens ansvar, at sikkerheden på fællesområderne er i orden ellers ender det i ren klondyke, siger Mette Møller Nielsen.
Samme toner kommer fra BAT.
- Dårlig planlægning er skyld i over 50 procent af alle arbejdsulykker i byggeriet, og dårlig planlægning er samtidig kilde til fejl, mangler og lav produktivitet. Modsat fører god planlægning til færre ulykker og et bedre og billigere byggeri. Høj sikkerhed bygger på et godt samarbejde mellem bygherre, rådgivere og de udførende, siger Jørn Erik Nielsen.