23948sdkhjf

HusCompagniet både hædret og anklaget

Turbulent dag for en af landets største typehusbyggere, der fik både en gazellepris og blev beskyldt for at dumpe lønningerne i byggebranchen
HusCompagniet, der er en af landets største typehusvirksomheder, oplevede i går på den ene side at blive hyldet som vækstvirksomhed og på den anden at blive beskyldt for at dumpe løn- og arbejdsvilkårene i byggebranchen.

Tidligt om morgenen gennemførte en række nordsjællandske byggefagforeninger en demonstration foran en udstykning i Hillerød, hvor HusCompagniet er ved at opføre en ny villa - blandt andet med deltagelse af to håndværksfirmaer, der ikke vil tegne kollektiv overenskomst og derfor er omfattet af sympatikonflikt. Senere på formiddagen modtog virksomheden en statuette som den mest lønsomme gazelle i Region Sjælland i Dagbladet Børsens årlige gazelle-konkurrence, hvor HusCompagniet også tidligere har været vinder. Gazelle-konkurrencen hylder på baggrund af årsregnskaber de bedste af landets vækstvirksomheder for evnen til at skabe resultater, vækst og arbejdspladser.

- Erkendt, det er fra den ene yderlighed til den anden, og vi sætter naturligvis mere pris på den ene form for opmærksomhed, siger HusCompagniets koncernchef, Steffen Baungaard, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Går ud over dynamikken

Ved morgenens demonstration holdt BAT-kartellets daglige leder, sekretariatschef Gunde Odgaard, tale.

- HusCompagniet tjener gode penge, men bringer ikke byggeriet fremad. Underleverandørerne bliver presset så voldsomt, at de ikke kan opfylde overenskomsten, hvis de skal tjene penge. Det trykker hele branchen og går ud over branchens dynamik, går ud over muligheden for at tage lærlinge. Når priserne er så lave, at entreprenørerne ikke kan opfylde overenskomsten, er det hverken til gavn for branchen eller for samfundet som helhed, siger Gunde Odgaard.

Branchen er presset

Koncernchef Steffen Baungaard kalder udsagnet om at dumpe lønnen i branchen for populistisk.

- Der skal to til en kontrakt. Begge parter skriver under på den, men det er da rigtigt, at branchen er presset. Det er en modbydelig branche, og det er uden tvivl rigtigt, at folk tjener mindre i dag end i 2008, men det er vist hele generelt for byggebranchen. Vi skal have de bedst mulige priser af hensyn til konkurrencen, siger han.

Steffen Baungaard oplyser, at det er helt nyt for ham, at der er underentreprenører, der ikke er omfattet af overenskomst.

- Det er der ingen, der har fortalt mig. Vi spørger ikke vores underleverandører, om de er organiserede eller omfattet af overenskomst. Det har vi aldrig fokuseret på. Vi kræver, at vores entreprenører overholder alle regler, siger han.

- Nu vil vi tage kontakt til de to entreprenører, som åbenbart giver anledning til problemer, og så går vi ind og tager en dialog og får forhåbentligt løst problemet.

Han kan ikke svare på, om HusCompagniet fremadrettet vil stille krav til entreprenørerne om, at de skal være omfattet af kollektiv overenskomst.

- Nu må vi se på mulighederne, siger han.

Den ene af de to konfliktramte virksomheder er Skalmureren Aps. Direktør hos Skalmureren Aps Allan Coops siger til Licitationen, at han ikke kan indgå overenskomst med 3F, simpelthen fordi der ikke er økonomi til at opfylde overenskomsten og samtidig arbejde for et typehusfirma.

- Det handler ikke kun om HusCompagniet. Hele branchen er presset. Priserne er gået ned, og det gælder hele vejen rundt og for alle typehusfirmaer, siger Allan Coops.

Besøger byggepladser

Faglig sekretær i 3F Frederiksborg i Hillerød Rasmus Kreutzmann oplyser, at ingen af de to konfliktramte firmaer var på byggepladsen i Hillerød ved gårsdagens aktion.

- Det er to af HusCompagniets faste underentreprenører, og de flytter fra byggeplads til byggeplads. Vi har et vist overblik over HusCompagniets forskellige byggepladser og vil besøge dem med jævne mellemrum. Når vi træffer folk på pladserne fra de to konfliktramte firmaer, trækker vi vores folk ud og gør sympatikonflikten effektiv, siger han.

Sympatikonflikten indebærer også, at der ikke kan leveres byggematerialer til de byggepladser, hvor de konfliktramte virksomheder er i gang.

Har taget nye andele

HusCompagniet omsatte i 2012 for 1,3 mia. kroner og noterede et resultat på 175 mio. kroner. Sidste år byggede virksomheden 832 huse. Målet for i år er 1.000 nye huse.

- Ikke fordi markedet overordnet set er vokset, men fordi vi har været dygtige til at tage yderligere andele af markedet, og udnytte mulighederne som eksempelvis i nedrivningsmarkedet på Sjælland. Huskøberne efterspørger tryghed i alle facetter af processen med at vælge ny bolig, og her står vi godt positioneret med en uovertruffen økonomisk soliditet og et meget stærkt byggekoncept, siger Steffen Baungaard.

HusCompagniet er ejet af FSN Capital, der er en af Nordens førende kapitalfonde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094