23948sdkhjf

Byggeriet endnu ikke i forårshumør

Virksomhederne har fortsat negative forventninger til beskæftigelse og tilbudspriser
Byggeriet har netop jublet over regeringens vækstpakke, men det har endnu ikke givet forårsfornemmelser i virksomhederne. Forventningerne til de nærmeste måneder er de mest negative i godt to år. Det fremgår af det sammensatte konjunkturbarometer for bygge og anlæg, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort på baggrund af tilkendegivelser fra branchens virksomheder.

Både hvad angår forventningerne til beskæftigelse og ordrebeholdning er der tale om nedgang i forhold til årets første måneder.

Seniorøkonom i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen er imidlertid ikke så overrasket over branchens negative forventninger i den allernærmeste fremtid.

- Virksomhederne er blevet spurgt i begyndelsen af april, hvor man i over en måned forgæves havde ventet på, at regeringen fandt et flertal for vækstplanen og dermed Boligjobordningen, så svarene er nok udtryk for, vinteren har været lang og hård, at ordrebøgerne generelt er tynde og der havde indfundet sig en vis utålmodighed med hensyn til vækstplanen, siger Finn Bo Frandsen.

Det er Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq, helt enig i.

- Mange har været afventende og har ikke bestilt håndværker på forventet efterbevilling. Der har været en vis usikkerhed om Boligjobordningen og den afspejles uden tvivl i branchens generelle forventninger, mener han.

Optimisme i anlæg

Branchens forventninger til den allernærmeste aktivitet understreger ifølge Niels Jørgen Hansen, at det er på høje tid, at regeringen har fundet flertal for sin vækstplan - og ikke mindst at den indeholder en genindførelse af Boligjobordningen.

- Vækstplanen falder på et tørt sted. Der er virkelig brug for at få banket gang i aktiviteten og optimismen. For byggeriet er der især to gode ting. For det første fortsættelsen af Boligjobordningen, som vil skabe umiddelbar effekt, og så de ekstra fire mia. kroner til renoveringsprojekter i den almene boligsektor, hvor 10 procent udmøntes i år og som er med til at sikre en stabil beskæftigelse over de kommende år, siger Finn Bo Frandsen.

De mest positive forventninger til den nærmeste fremtid har anlægsentreprenørerne både med hensyn til beskæftigelse, omsætning og priser. Med hensyn til beskæftigelse og omsætning forventer også byggeentreprenører og murere fremgang efter en dybfrossen vinter, hvor murernes ledighed i en længere periode var fastfrosset over 30 procent.

Derimod forventer installationsbranchen og tømrermestrene faldende beskæftigelse i perioden april-juni set i forhold til årets første tre måneder. VVS- og blikkenslagerforretningerne er ene om at forvente faldende omsætning, mens stort set alle delbrancher på nær anlægsentreprenørerne tror, at der er udsigt til faldende priser ved licitationer.

VVS i nedtur

Det kommer som en overraskelse for Niels Jørgen Hansen, at konjunkturbarometeret afslører så klare negative forventninger i VVS-virksomhederne.

- Jeg kan ikke helt genkende billedet i forhold til vores markedsundersøgelse. hvor forventningen var nulvækst i forhold til 2012, og hvor udsigterne for VVS er lidt ringere end for el-installatørerne. Vi får meget forskellige meldinger fra vores medlemmer. Nogle har det godt, andre rigtigt skidt. Vores oplevelse er, at der er stor spredning både geografisk og på kundegrupper. Der er for eksempel pæn aktivitet i Aarhus-området, men næsten ingen andre steder, og områder som industri, landbrug og private holder igen med investeringerne, mens en del virksomheder har været heldige og dygtige at få ordrer ved de store almene boligrenoveringer, så der er uden tvivl meget stor forskel på svaret afhængig af hvem i branchen man spørger, siger Niels Jørgen Hansen.

Finn Bo Frandsen noterer sig, at det er anlægsentreprenørerne, der ser mest lyst på fremtiden.

- Det er ikke så mærkeligt, idet der kan forventes en stigende anlægsaktivitet de kommende år. Der er gang i en lang vifte af store infrastrukturprojekter med metro, motorveje og jernbane, og endnu mere er på vej som følge af kickstart og vækstplan. Samtidig er mange kommuner kommet i gang med klimatilpasninger, der betyder investeringer i både kloakker og løsninger på overflade.

I øvrigt noterer Finn Bo Frandsen, at stor set alle delbrancher har negative forventninger til tilbudspriserne.

- Det afspejler den benhårde konkurrence. Der er mange ved truget, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094