Målet helliger midlet
Det er ikke mindst vigtigt i en branche, hvor de ansatte med ulovlige midler har ført en kamp mod virksomheder, der ikke lige ville danse efter stilladsarbejdernes pibe.
De private virksomheder i byggebranchen spiller altså på fair indbyrdes vilkår, men det giver stof til eftertanke, at regeringen i den situation strammer reglerne for at klage over fejl i offentlige udbud.
Selvfølgelig skal der ryddes ud i åbenlyst urimelige klager, hvor virksomheder nærmest på forhånd bebuder en klage, hvis ikke de får en ordre i eksempelvis en kommune.
Men regeringen indfører nu krav om, at private virksomheder, der taber en klagesag, skal dække en kommunes omkostninger ved sagen, og kender vi kommunerne ret, tænk blot på kreativiteten omkring byggesagsgebyrer, vil disse omkostninger blive så gigantiske, at ingen mindre virksomhed kunne drømme om at klage. Der er jo ingen grund til at sætte virksomhedens overlevelse på spil.
Problemet er i den situation, at kommunale ulovligheder kan gå hen og danne præcedens. Kommuner kan i tryg vished om, at der ikke sker noget, fifle/sjuske med udbud af opgaver, hvor det involverer mindre virksomheder. De tør jo alligevel ikke klage.
Det er dybt krænkende for både retssikkerheden og retsbevidstheden, at politikerne fra et bredt udvalg af det politiske spektrum i de senere år igen og igen forsøger at svække borgernes muligheder for at klage over "systemet". Virksomhederne kan i skattesager ikke få godtgjort udgifter til rådgivning fra eksempelvis jurister og revisorer, selv om virksomheden vinder sagen. Skat har med politikerne som villige håndlangere på denne måde sikret sig, at man kan skyde med spredehagl, uden at det får økonomiske konsekvenser for systemet. Skats egen definition er en succesrate" på 50 procent - altså ikke en fiaskorate" på 50 procent.
Det er hverken ulejligheden værd eller kan betale sig for virksomhederne at klage over forkerte skattekrav under eksempelvis 50.000 kroner. Får de ret, er udgifterne til rådgivning ofte større end det indvundne provenu.
Det er beskæmmende, at danske politikere i stigende grad hylder princippet, at "målet helliger midler". Det er i sidste ende en trussel mod den danske retsstat.