Belægninger er klar til skybrud
Såkaldte permeable belægninger er et stærkt værktøj i håndtering af skybrud og fremtidens øgede regnmængder. Det konkluderede både eksperter, bygherrer og producenter på seminar for nylig
En stadig større del af byens overflader er dækket med bebyggelse og belægninger, der ikke tillader naturlig nedsivning af regnvandet. Det stiller større krav til kloaknettet, som i forvejen er belastet.
På seminaret "Dræn og vandmiljø" for nylig satte AMU Nordjylland, NCC og IBF Betonvarer fokus på alternative løsninger til håndtering af regnvand i form af permeable belægninger, der populært sagt er selvdrænende og dermed vandgennemtrængelige
- Vi ved, at det, vi har altså kloaknettet ikke kan klare opgaven. Permeable belægninger er en mere bæredygtig og robust måde at håndtere regnvand på, sagde Jan Støvring, der er seniorforskningskonsulent ved Københavns Universitet, blandt andet på seminaret.
Han blev bakket op af konsulent Thomas Pilegaard fra Teknologisk Institut, der tester permeable belægninger:
- Status er, at vi har massive problemer med at håndtere regnvandet. Løsningen ligger i et samspil mellem nye og traditionelle løsninger. Derfor er permeable belægninger et vigtigt emne, men svært at få hul på. Permeable belægninger er endnu ikke omfattet af normer og standarder og der mangler kravspecifikation. Desværre er dokumentation en langsommelig proces, sagde Thomas Pilegaard.
Bruges i udlandet
Permeable belægninger bruges allerede som en del af regnvandshåndteringen i andre lande som for eksempel Tyskland, England, USA og Australien. I Tyskland har man brugt permeable belægninger gennem 15 år.
Gennem de seneste tre år har IBF Betonvarer og NCC Roads i fællesskab videreudviklet de udenlandske produkter til brug under danske forhold, hvor vi som bekendt dels har hyppigere frost/tø skift og desuden en skrappere grundvandsbeskyttelse.
IBF har udviklet belægningsstenen Perma-Drain, der lader regnvandet sive ned i bærelaget. NCC har udviklet et bærelag med 30 procent porevolumen, der opsamler regnvandet og lader det sive langsomt ned i jorden eller til kloaksystemet med forsinkelse.
Nu er de danske versioner af permeable belægninger klar til brug.
Første erfaringer positive
I løbet af 2012 har Danmark fået sine første permeable belægninger på for eksempel parkeringspladser, og de første erfaringer er positive. Belægningerne aftager vandet utroligt effektivt og vandkvaliteten er i orden.
- Teknologisk Institut tester belægningerne i laboratoriet med positive resultater, og vi er på vej med en storskalatest ved Svanemøllehallen i København. Her kan vi måle på både holdbarhed, sætninger, vandmængder og vandkvalitet, forklarede Thomas Pilegaard fra Teknologisk Institut. Anlægget ved Svanemøllehallen er pt. ved at blive bygget.
- Vi er stadig på kravlestadiet i Danmark. Vi ved, at de permeable belægninger virker, men det er endnu ikke dokumenteret i tilstrækkelig høj grad, sagde Jan Støvring fra Københavns Universitet.
På seminaret var der også indlæg fra Vandcenter Syd, der er bygherre på Danmarks største permeable plads, og der var inspiration fra arkitekter og ingeniører.