23948sdkhjf

Bygherrerne øger energikrav

Bygninger skal i stigende grad leve op til fremtidige energikrav – kan sætte turbo på bæredygtigt byggeri
Både store og mindre bygherrer kræver nu i stigende grad at få bygget deres større projekter, så de er sikret til fremtidens energikrav.

Det betyder, at der nu for alvor skrues op for det bæredygtige byggeri.

Bygherreforeningen oplever det som en udpræget tendens hos sine medlemmer.

- Der er sket et mentalt skift på dette område. Hvor man for fem år siden oplevede mange bygherrer, som krævede almindelig gældende energistandard eller med lodder og trisser forsøgte at få den ind under den foregående gældende standard, så er bygherrer i dag i udpræget grad bevidste om, at de skal fremtidssikre deres projekter på energiområdet. De ønsker, at bygningerne skal leve op til de energikrav, der først kommer til byggeriet om adskillige år, siger direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang til Licitationen.

Ifølge ham er det både de offentlige og de private bygherrer, der vælger at satse på bæredygtighedsfænomenet, da det er og bliver i endnu højere grad et meget vigtigt argument, at ens bygninger er tilstrækkeligt certificeret på dette område.

To tilbud

Og så fortæller Henrik L. Bang, at det også er udbredt, at bygherrer i deres udbud kræver to tilbud fra de udførende.

Både et, der lever op til de eksisterende regler i den nuværende BR10, og så ønsker de et tilbud på en fremtidssikret udførsel, der lever op til enten 2015-krav eller 2020-krav på energiområdet.

2015 og 2020 dækker over henholdsvis en 25 procent og 50 procent minimerings-krav oven i 2010-kravene, der allerede formindskede energiforbruget i nye bygninger med 25 procent fra før 2010.

I 2020-kravet må en ny bygning altså kun bruge en fjerdedel af den energi, den samme størrelse bygning fra før 2010 brugte.

14 ud af 20

Konkret er der rigtig mange entreprenører, der møder disse nye fremtidskrav i forbindelse med større byggeopgaver.

En af dem er MT Højgaard, der har talt dem op. Af de 20 største udbud af nybyggerier, som MT Højgaard har budt på i 2011, var der krav om bæredygtighed og energiforbedringer ud over bygningsreglementets krav i 14 af dem.

Det svarer til, at der var krav om bæredygtighed og energioptimering i 75 procent af de største projekter på nybygningsmarkedet. På to af dem var der 2020-krav og over halvdelen var der 2015-krav.

Der er både offentlige og private bygherrer på MT Højgaards liste.

Således kræver offentlige Albertslund Kommune 2020-energikrav på opførsel af byggeri i Albertslund Bycenter, mens den private tøjkæde Bestseller Retail stiller 2015-krav til bygningen af deres nye domicil på Aarhus Havn.

Det skal i øvrigt bygges af E. Pihl & Søn og er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller.

Branche er klar

Men i det hele taget er både de danske entreprenører og arkitekter klar til opgaven, lyder det fra både Dansk Byggeri og Danske Ark.

- Der bliver helt klart stillet flere ambitiøse energikrav fra bygherrer. Det er både ud fra en brandmæssig og green washing værdi. Men samtidig er der ingen større bygherrer, der ønsker at investere mange penge i en bygning, der skal stå i 50 til 100 år også risikere, at den er outdated standardmæssigt om få år og derved mister værdi, siger konsulent på energiområder i Dansk Byggeri Jonas Møller.

Han mener, at entreprenørbranchen er klar til energiudfordringen, så længe bygherrerne præcist formulerer deres energikrav og ikke bare udstikker et løs krav om "bæredygtigt byggeri".

Hos arkitektfirmaernes organisation, Danske Ark, er bæredygtighedskonsulent og arkitekt m.a.a. Mikael Koch meget enig.

Han nævner, at rigtig mange arkitektfirmaer har certificeret sig inden for dette område. Blandt andet er der omkring 40 arkitekter, der har uddannet sig som consultants i bæredygtighedscertificeringen DGNG - Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, som, en enig byggebranche forventer, bliver den mest brugte certificering i en danske udgave fremover.

- Danske arkitekter er langt fremme på dette område. De er klar til udfordringen, og den kommer helt tydeligt i stigende grad fra bygherrerne, siger Mikael Koch til Licitationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078